Novosti

Oldtajmer bugati krstari Trebinjem

Oldtajmer bugati  krstari Trebinjem
Oldtajmer bugati krstari Trebinjem

Oldtajmer, italijanski bugati iz 1957. godine, u posljednje vrijeme se sve češće može vidjeti na trebinjskim ulicama, a izaziva pažnju svih prolaznika svojom ljepotom, jer radi se o zanimljivom četvorotočkašu.

U pitanju je dvosjed kabriolet, oko kojeg se okupljaju znatiželjnici, mahom mladići i djevojke privučeni atraktivnim izgledom automobila.

Automobil je u vlasništvu Miroslava Vinduške, pasioniranog ljubitelja oldtajmera iz Herceg Novog, koji, osim automobila, obožava i hercegovačku kuhinju i Trebinje, pa je čest gost ovdašnjeg motela "Aćimović", gdje je i ostavio svoga ljubimca u garaži.

"Automobil moram paliti svake sedmice, pa ga vikendom provozam kroz grad i, s obzirom na to da je dvosjed, obavezno povezem prijatelja ili prijateljicu", kaže nam Mišo Aćimović, mladić kome je njegov tridesetak godina stariji prijatelj ostavio ljubimca na povjerenje.

Mišo kaže da on ne održava Vinduškin bugati arzenal, ali zna da ima 1.700 kubika i troši oko 15 litara goriva na stotinu kilometara, što je za ovdašnje automobile previše, ali je to cijena vožnje oldtajmera.

"Moj prijatelj ga je kupio prije 27 godina i cjelokupnog ga je restaurirao. On brižno pazi na svaki njegov detalj, popravlja ga i održava", kaže Aćimović.

Iako se znatiželjni prolaznici šale da bi bugati, koji uskoro puni 60 godina, u slučaju da je čovjek, mogao uskoro u penziju, Mišo tvrdi da to nije tako, te da je ovaj dvosjed, koji ima i ceradni krov, toliko dobar da vas ni pod kakvim uslovima neće ostaviti na drumu.

Inače, oldtajmeri su sve popularniji u svijetu, a i vrijednost klasičnih automobila marke bugati, ferari i bentli porasla je na svjetskom tržištu, a tome je doprinjela veća potražnja bogatih ljudi iz Azije.

Što se tiče komapnije "Bugatti"  proizveli su neke od najbržih sportskih automobila u istoriji i do danas zadržali unikatni imidž. Osnivač kompanije "Bugatti" bio je Italijan Etore Bugati. Svoju strast prema automobilima ispoljio je još u mladosti, kada je radio u fabrici bicikala.

Kao sedamnaestogodišnjak, 1898. godine, on konstruiše svoj prvi motorizovani tricikl, kojim već sljedeće godine učestvuje na trci Pariz - Bordo, a tri godine kasnije predstavlja i prvi automobil, kojim osvaja zlatnu medalju na sajmu u Milanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije