Novosti

Opel Insignia sa novim 1.6 dizel motorom

Opel Insignia sa novim 1.6 dizel motorom
Opel Insignia sa novim 1.6 dizel motorom

Opelova limuzina srednje klase Insignia po prvi put je dostupna sa novim, 1.6 CDTI dizel motorom koji se proizvodi u dvije verzije.

Osim toga, njemački proizvođač je unaprijedio i ponudu multimedijalnih sadržaja u automobilu.

Novi motor, koji će zamijeniti postojeći 2.0 CDTI, dostupan je u varijanatama sa 120 KS (88 kW) i 136 KS (100 kW).

Zajedno sa šestostepenim manuelnim mjenjačem i stop/start sistemom, turbo-dizel sa 120 KS obezbjeđuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11,9 sekundi, što je na nivou prethodnika, piše B92.

Za međuubrzanje od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa potrebno mu je 10,4 sekunde, što za oko dvije sekunde brže u poređenju sa starim motorom.

Opel Insignia pogonjena ovim dizelašem, prema fabričkom podacima, prosječno troši 3,9 litara na 100 kilometara i emituje 104 grama CO2 po kilometru (u kombinovanom ciklusu sa pneumaticima niskog koeficijenta trenja).

Sa druge strane, turbo-dizelaš sa 136 KS redukuje potrošnju goriva za 0,1 litar, na 3,8 l/100 km, a emisiju CO2 svodi na 99 grama po kilometru.

Sa ovim motorom maksimalna brzina povišena je za 5 km/h, tako da sada dostiže 210 km/h. Automobil ubrzava od "nule" do "stotke" za 10,9 sekundi, a međuubrzanje od 80 do 120 km/h obavlja za 10,4 sekunde.

Obje verzije novog 1.6 CDTI motora obezbjeđuju 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dostupnog od 2.000 o/min.

Cijena Insignije sa slabijim od dva dizelaša u Njemačkoj se kreće od 26.670 evra, dok se snažniji model može nabaviti za 28.070 evra.

Opel Insignia od sada nudi i novu generaciju Opel OnStar i IntelliLink sistema, uključujući i Apple CarPlay sistem integracije pametnih telefona.

Opel OnStar biće dostupan kao standardni dio opreme od Edition paketa.

Klijenti mogu da koriste sve servise besplatno u prvih 12 mjeseci nakon aktivacije. Servisna ponuda uključuje 24-časovnu automatsku reakciju na sudar (poziv hitnim službama u slučaju nesreće), asistenciju protiv krađe, asistenciju na putu, dijagnostiku vozila u vezi sa važnim operativnim podacima i mjerenjima, kao i daljinsku kontrolu različitih funkcija unutar vozila, i to preko smartfon aplikacije.

Opel OnStar pretvara Insigniju u mobilni "wi-fi" izvor sa stabilnom internet konekcijom, objezbeđujući istovremenu povezanost do sedam uređaja.

Po prvi put u Opel Insigniji funkcije iPhone uređaja mogu biti integrisane putem sistema Apple CarPlay.

Pregled informacija i kontrola se obavljaju putem ekrana osjetljivog na dodir od osam inča. IntelliLink obezbjeđuje i audio "streaming", čitanje SMS poruka naglas i glasovnu kontrolu, kao i gledanje filmova i video materijala (naravno, samo kada je automobil nepokretan).

Navigacioni sistem posedjuje mape više od 30 evropskih zemalja, koje mogu biti prikazane u dvije ili tri dimenzije, prema želji korisnika, a kontrola se može obavljati i putem glasovnih komandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije