Novosti

Opel Zafira sa novim dizel motorom od 120 KS

Opel Zafira sa novim dizel motorom od 120 KS
Opel Zafira sa novim dizel motorom od 120 KS

Ponuda modela Zafira Tourer obogaćena je uvođenjem novog 1.6 litarskog CDTI ecoFLEX motora sa 120 KS.

Ovaj dizelaš pripada novoj generaciji "Opelovih" motora, a prema fabričkim podacima ima prosječnu potrošnju 4,5 l/100 km, piše B92.

Novi, 1.6 CDTI ecoFLEX, snage 88 kW/120 ks pridružuje se turbo-dizel jedinici sa 100 kW/136 KS, koja je predstavljena 2013.

Obje verzije su dio "Opelove" nove generacije dizel motora i odlikuju se manjom potrošnjom goriva i nižom bukom. Blok motora, postolje radilice i glave cilindara napravljeni su od aluminijuma, što smanjuje težinu za 20 kilograma.

Zafira Tourer 1.6 CDTI ecoFLEX sa 120 KS standardno se isporučuje sa ugrađenim Start/Stop sistemom i šestobrzinskim manuelnim mjenjačem sa smanjenim trenjem, kao i sa sistemom za povraćaj električne energije prilikom kočenja.

Kako bi omogućio optimalno raspolaganje električnom energijom, ovaj sistem pomoću alternatora vraća dio kinetičke energije prilikom usporavanja i pretvara je u električnu energiju koja se šalje u akumulator. Ovo se dešava automatski kad god vozač skine nogu s papučice gasa ili pritisne kočnicu.

Kada je akumulator dovoljno napunjen, alternator može znatno da smanji proizvodnju struje i električne komponente se napajaju nakupljenom električnom energijom štedeći gorivo. To znači da motor ne zahtijeva pokretanje alternatora prilikom ubrzavanja, što omogućava manju potrošnju goriva (4,5 l/100 km) i emisiju ugljen-dioksida koja iznosi 119 g/km.

Obje verzije Zafire Tourer sa 1.6 CDTI motorima su u skladu sa Euro 6 ekološkim standardima. Inženjeri su to postigli tako što su iskoristili "Opelov" BlueInjection sistem selektivne katalitičke redukcije (SCR), što je doprinijelo da ovi dizel motori po pitanju emisija štetnih gasova budu čisti koliko i benzinski, a emisije azotnih oksida budu niže za 60 do 90 procenata.

Opel Zafira Tourer sa 1.6 CDTI ecoFLEX motorom sa 120 KS prodaje se po cijeni od 24.564 evra, koliko košta verzija sa Edition paketom opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije