Novosti

Opelovih "tri u jedan" u Ženevi

Opelovih "tri u jedan" u Ženevi
Opelovih "tri u jedan" u Ženevi

"Opel" je na svom štandu u Hali 2 na ženevskom auto-salonu predstavio tri nova modela.

Premijeru su imali ADAM Rocks, sportska verzija ADAM S i visokoperformantna Astra OPC EXTREME, javlja B92.

ADAM Rocks, najnoviji model u "Opelovoj" porodici, dugačak je 3,74 metra i zamišljen kao urbano vozilo koje se, zahvaljujući povećanom klirensu za 15 mm, može uputiti u avanture izvan asfaltiranih puteva.

U odnosu na regularnu verziju modela ADAM, dijelovi šasije su modifikovani ili ponovo podešeni, a viši i širi izgled ukombinovan je sa 17-inčnim ili 18-inčnim alu felnama.

Opel ADAM Rocks ima upečatljiv robustan izgled, sa zaštitnim plastičnim dodacima na donjim dijelovima karoserije, i, kao standardni dio opreme, Swing Top pokretni plateneni krov.

Krov se otvara/zatvara pomoću dugmeta za samo 5 sekundi i nema negativan uticaj na krutost karoserije niti na funkcionalnost auta - prtljažnik zadržava raspon otvaranja kao kod hečbeka, a zapremina prtljažnog prostora ostaje nepromijenjena.

Opel u modelu ADAM Rocks predstavlja novi 1.0 litarski trocilindrični ECOTEC benzinski Turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem, koji će uskoro biti dostupan i u standardnom ADAM-u. Ponuda će obuhvatiti dvije konfiguracije, sa 66 kW/90 ks i 85 kW/115 ks, obje s maksimalnim obrtnim momentom od 166 Nm.

Pored ovog motora, kupcima će na raspolaganju biti i tri aktuelna atmosferska benzinca, 1.2 l sa 51 kW/70 ks i 115 Nm, te dvije 1.4 litarske jedinice, sa 64 kW/87 ks i 74 kW/100 ks, obje sa 130 Nm obrtnog momenta.

Nakon ženevske premijere, Opel ADAM Rocks će se naći u prodaji tokom ljeta, kada će biti objavljena i njegova cijena.

Međutim, ROCKS nikako ne predstavlja posljednju riječ kada je u pitanju raznolikost modela ADAM. Verzija ADAM S,. čija bi proizvodnja takođe uskoro trebalo da počne, prikazuje novi model visokih performansi.

Sa Turbo ECOTEC motorom sa 110 kW/150 ks, zapremine 1.4 litra, sportskim oslanjanjem i OPC kočionim sistemom, ADAM S "kombinuje probojnost i snagu sa energičnim, žustrim odzivom", kažu u "Opelu".

Maksimalna brzina koju ADAM S može da razvije iznosi 220 km/h.

Treća ženevska premijera je Astra OPC EXTREME.

S obzirom da je razvijena direktno iz verzije OPC, verzija EXTREME donosi na put trkačku tehnologiju sa dvolitarskim turbo motorom od preko 300 KS, a zahvaljujući dijelovima od karbonskih vlakana auto je 100 kg lakši u odnosu na standardnu Astru OPC.

Motor je u potpunosti izveden od aluminijuma i uparen je sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, koji prenosi snagu pomoću diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.

Opel je na modelu EXTREME upotrijebio kočioni sistem sa 6-klipnim Brembo čeljustima, koji posjeduje prednje diskove od 370 mm kao kod trkačkog automobila.

Za ovaj automobil posebno su razvijene i 19-inčne 245/35 gume visokih preformansi. Pored toga, šasija je podesiva, baš kao kod pravog trkačkog turing automobila.

Ako reakcija javnosti bude u skladu s pozitivnim očekivanjima, "Opel" planira proizvodnju male serije "ulične" verzije modela EXTREME.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije