Novosti

Ovako bi mogao da izgleda novi Audi A8

Ovako bi mogao da izgleda novi Audi A8
Ovako bi mogao da izgleda novi Audi A8

Već sedam godina star Audi A8 je spreman za penziju i nasljednika, a dobiće ga ove godine. Nova generacija Audijevog modela A8 će vjerovatno biti predstavljena na Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru, iako bi njegov izgled mogao da bude otkriven dosta ranije putem interneta.

Uzimajući u obzir špijunske fotografije, magazin OmniAuto.it je kreirao i objavio render koji otkriva mogući izgled novog modela.

Osim što će biti na vrhu Audijeve ponude, A8 će biti kompanijin prvi produkcijski model koji su u potpunosti dizajnirali Marc Lichte i njegov tim. On je posao preuzeo u februaru 2014. godine pa je impresionirao prelijepim konceptima Prologue.

Audi A8 će predstaviti i novi kompanijin dizajnerski jezik, ali to ne znači da trebamo očekivati radikalne promene. Veće promjene će biti u unutrašnjosti jer će automobil posjedovati drugu generaciju Audi Virtual Cockipta sa MIB2+ platformom (Modular Infotainment Platform) i Nvidia Tegra K1 procesorom. Novost će biti i implementacija funkcije koja će omogućiti automobilu da preuzme potpunu kontrolu tokom vožnje u gužvi.

Model A8 prelazi na MLB Evo platformu, kao što je slučaj i sa najnovijim modelom Q7. Biće lakši za oko 200 kilograma, a u ponudi će se naći i 6,0 litarski W12 motor iz Bentleyja Bentayge. Snažniji S8 je već fotografisan tokom testiranja, a očekuje se da će ga pokretati 4,0 litarski V8 motor iz novog Porschea Panamere Turbo, koji razvija 550KS i 770 Nm obrtnog momenta.

Plug-in hibrid je takođe u planovima, a ne bi bilo iznenađenje da se motor iz modela SQ7 nađe ispod haube snažnog A8 dizelaša. Podsećanja radi, SQ7 i Bentley Bentayga koriste 4,0 litarski V8 TDI motor sa električnim kompresorom koji isporučuje 429KS i 900 Nm obrtnog momenta.

Prodaja novog Audija A8 počinje krajem godine, a rivali će mu biti novi Lexus LS, Mercedesova S Klasa i BMW Serija 7.

(auto.blog.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije