Novosti

Ovako je izgledao sovjetski Mercedes (FOTO)

Ovako je izgledao sovjetski Mercedes (FOTO)
Ovako je izgledao sovjetski Mercedes (FOTO)

U periodu socijalizma, iz zemalja Istočnog bloka dolazili su mnogi automobili koji su, uz pojedine izuzetke, na zapadu uglavnom bili poptpuno nepoznati. Jedan od takvih modela je GAZ Čajka 13, luksuzna limuzina namijenjana političkim rukovodiocima koja nije bila dostupna u slobodnoj prodaji.

Iako "obični" kupci nisu bili u prilici da nabave ovaj automobil, Čajka 13 ipak je mogla da se iznajmi za vjenčanja i druge svečane prilike. Luksuzni sedan bio je pozicioniran ispod službene limuzine ZIL 11, a proizvodio se u nekoliko verzija, uključujući i kabriolet.

Čajku su koristili i pripadnici KGB-a, ali i dužnosnici pojedinih sovjetskih ambasada u svijetu. Ostalo je zabilježeno da je Nikita Hruščov poklonio jedan primjerak vođi kubanske revolucije, Fidelu Kastru.

Automobil čije ime u prevodu sa ruskog znači galeb, izrađivao se u periodu od 1959. do 1981. godine u zavodima GAZ u gradu Gorki (današnji Njižnji Novgorod), kao i u Rigi, glavnom gradu Letonije. Sa fabričkih traka ukupno je sišlo 3.179 primjeraka, od čega su većina bile verzije sa 4 vrata i sedam sjedišta a napravljen je i manji broj kabrioleta i vozila za specijalne namjene (hitna pomoć i sl.).

Kada je riječ o izgledu automobila, dizajn je bio inspirisan američkim modelom Packard Patrician. Za pogon je bio zadužen atmosferski 5.5 litarski V8 koji je isporučivao 195 ks (143kW) pri 4.400 o/min.

Za promenu brzina koriščen je trostepeni automatik, a brzine su se mijenjale pritiskom na dugme. Maksimalna brzina iznosila je 160 km/h dok je Čajka prosječno trošila 21 l benzina na 100 km.

Za sovjetsku automobilsku industriji ovaj automobil praktično je predstavljao ono što je za njemačku Mercedes S klase - luksuznu, veliku udobnu limuzinu sa najvišim tehnološkim standardima kada je riječ o Istočnom bloku i tadašnjem periodu. Spoljašnjost je bila perpuna hormiranih detalja, dok u unutrašnjosti pažnju privlači drugi, sklopivi red sjedišta.

GAZ Čajka 13 danas je veoma traženi klasik među istočnoevropskim modelima, a kolekcionari su spremni da za njega izdvoje i 50.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije