Novosti

Ovako su 1956. zamišljali samovozeće automobile

Ovako su 1956. zamišljali samovozeće automobile
Ovako su 1956. zamišljali samovozeće automobile

Tokom pedesetih godina prošlog vijeka Amerika je uživala u osjećaju optimizma i naučnog progresa, a budućnost se željno iščekivala.

Velike firme su u sklopu promotivnih kampanja često pokušavale da izmaštaju kakva nas tehnološka čuda očekuju u godinama koje dolaze, a jedan od takvih pokušaja je i vizija autonomnih automobila koju je "Dženeral Motors" predstavio na svom Motorama festivalu 1956. godine.

Danas smo sve bliži samovozećim automobilima, međutim, kao što je i često slučaj u erama napretka i optimizma, "Dženeral Motors" je smatrao da će se tehnologija znatno brže razvijati i da ćemo se već 1976. godine voziti u autonomnim automobilima, donosi Blic.

Američki gigant automobilizma je predstavio porodicu koja se u svom Firebird II automobilu sa pogonom na gasnu turbinu vozi pametnim autoputem, koji omogućava autonomnu vožnju. Automobil je preko radio-veze u stalnom kontaktu sa kontrolnim tornjem čije osoblje omogućava bezbjednu i brzu upotrebu samovozećeg automobila po autoputu.

Kako je zamislio "Dženeral Motors", otac za volanom Firebird II iz 1976. godine uključuje autopilot mod i automobil se premješta u autonomnu brzu traku dok raspjevani članovi porodice uživaju u svim pogodnostima futurističkog automobila poput frižidera sa sladoledom i rashlađenim pićima, a tu je i napredni klima-uređaj koji omogućava uživanje u cigaretama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije