Novosti

Ovih 8 stvari nam uskoro uopšte neće trebati u automobilu

Ovih 8 stvari nam uskoro uopšte neće trebati u automobilu
Ovih 8 stvari nam uskoro uopšte neće trebati u automobilu

CD plejere, retrovizore, ključeve, i drugo - smjenjuju bolja rješenja.

Tehnologija svakim danom pomera svoje granice, a autoindustrija je pronalaženjem novih tehničkih rješenja u stopu prati. Mnoge stvari kakve danas poznajemo kao neizostavne u opremi svakog automobila uskoro će se sasvim izmijeniti ili, bolje rečeno - potpuno nestati.

1. CD plejer

Danas gotovo svaki stariji automobil ima radio uređaj sa CD plejerom, ali pojavom bluetooth-a, USB-a i aux utičnica nošenje CD-ova zaista je izgubilo smisao.

2. Ručna kočnica

Velika ručka iza ručnog menjača polako ali sigurno odlazi u istoriju. Sve više proizvođača ugrađuje elektronsku parkirnu kočnicu.

3. Retrovizor

Ogledala nam odavno pomažu da u vožnji imamo bolju preglednost situacije iza našeg automobila i da provjeravamo mrtve uglove, da bi vožnja bila sigurna. Kamere su skuplje rješenje, ali one će polako izgurati ogledala iz opreme vozila.

4. Mehanički brojčanik

Već danas mnogi automobili imaju digitalne brojčanike, mehanički su sve rjeđa pojava.

5. Izvorni AWD

Permanentni pogon na sva četiri točka zamjenjuje 'pametni' sistem ponoga 4x4. Po potrebi se prenos snage reguliše na prednju ili zadnju osovinu, zavisno od podloge i uslova u kojima se automobil nalazi.

6. Ključevi

Sve ih je manje u upotrebi. Mnogi proizvođači umjesto standardnih ključeva koji se za startovanje automobila umeću u bravu preferiraju rješenja poput kartica koje je dovoljno nositi u džepu.

7. Ručica mjenjača

Ručni mjenjači još proevladavaju, ali u skupljim i snažnijim vozilima u potpunosti ih izbacuju iz ponude. Čak ni automatski mjenjači danas više nemaju ručice nego su smanjeni i drugačije oblikovani kako bi se uštedio prostor.

8. Dugmići i prekidači

Dodirni ekrani su dugmiće i prekidače kakve poznajemo zamalo sasvim izbacili kao rješenja na središnjoj konzoli automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije