Novosti

Parada oldtajmera na ulicama Trebinja

Parada oldtajmera na ulicama Trebinja
Parada oldtajmera na ulicama Trebinja

TREBINJE - Prvi put u istoriji grada Trebinje održana je parada oldtajmera u organizaciji Agencije "Too fast for you" (Prebrzo za tebe) iz Milana.

Svoje automobile je u Trebinje dovezlo oko tridesetak vlasnika iz svih krajeva Evrope, najviše iz Velike Britanije, Holandije, Švajcarske, ali i iz Amerike, a što je najzanimljivije, svi oni su mahom dobri prijatelji.

"Budući da sam i sam vlasnik i ljubitelj oldtajmera, mi smo u svakodnevnim kontaktima i većina nas smo međusobno prijatelji, kao članovi šire porodice, a na ovaj se način družimo i volimo da ponosno pokazujemo svoje automobile", kaže Franko Maino, vlasnik Agencije.

Objašnjava da je i ranije dolazio u Trebinje, koje mu se naročito svidjelo zbog arhitekture, klime i gastro-ponude, tako da je i sam jedva čekao da parada oldtajmera bude održana u ovom gradu.

Njegovi sugrađani iz Milana, supružnici Kenon, na paradu su stigli lančijom iz 1930. godine, a najviše je, dodaju, vozila supruga - Dolores.

"Imamo još i FIAT iz 1960. godine, koji je takođe jako dobar, ali je ovaj stariji bolji za duga putovanja, jer ima jako snažnu mašinu, iako oba održavamo uredno i ulažemo u njih poprilično", kaže Dolores.

Švajcarski bračni par Majo kaže da je njihov automobil marke lakonda iz 1936. godine stariji od njih, ali su ga, nakon što su ga prije dvadeset godina kupili u Engleskoj, dobro reparirali i održavaju ga redovno.

"Imam još jednog oldtajmera, ali ne ovoliko starog i specifičnog po tome što fabrika 'Lakonda' ne postoji još od Drugog svjetskog rata, pa je moj primjerak jedan od rijetkih s njihovih nekadašnjih linija", kaže  Ernest Majo.

Oduševljenje oldtajmerima nisu krili ni sami Trebinjci, koji su se fotografisali pored ovih starih dvotočkaša, među kojima je najviše bilo rols-rojseva, jaguara, BMW-a, lančija.

Najstariji i najskuplji u paradi su bila dva rols-rojsa, oba iz Holandije, jedan iz 1910, a drugi iz 1912. godine, od kojih je stariji bio i najvredniji automobil ove parade i procjenjuje se na oko pet miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije