Novosti

Pet EuroNCAP zvjezdica za novi X-Trail

Pet EuroNCAP zvjezdica za novi X-Trail
Pet EuroNCAP zvjezdica za novi X-Trail

Potpuno novi Nissan X-Trail dobio je pet zvjezdica, najveću ocjenu od EuroNCAP-a, nezavisne organizacije za sigurnost.

 Rezultat je nastavak sličnih ocjena od pet zvjezdica za novi Qashqai i Juke, što Nisanovu liniju krosovera čini jednom od najsigurnijih i najzaštićenijih u automobilskoj industriji. U prodaji širom Evrope od ove godine, novi X-Trail pravi je izlog Nisanovih inovacija u području sigurnosti, a raznovrsni napredni sistemi garantuju iznimnu zaštitu putnika i pješaka.

Visok stepen zaštite

Tokom ispitivanja u frontalnim sudarima. X-Trailova je kabina ostala stabilna, a očitanja na lutkama pokazala su da su koljena i bedrene kosti vozača i putnika dobro zaštićeni. Lutka vozača dobila je najviše bodova u ispitivanjima udarcem u bočnu prepreku, jer se pokazalo da su svi dijelovi tijela dobro zaštićeni. Zaštita je bila dobra čak i u težem ispitivanju bočnim udarcem u stub.

Kao što su se Nisanovi kupci već naviknuli očekivati, novi X-Trail dobro je ocijenjen i u pogledu zaštite djece. Na temelju očitanja na lutkama u dinamičnim ispitivanjima, X-Trail je osvojio maksimalan broj bodova za zaštitu 18-mjesečnog djeteta. Kod bočnog udarca obje su lutke zadržale zaštitne školjke njihovih sjedišta, smanjujući opasnost od dodira glave s dijelovima unutrašnjosti automobila. Na kraju, X-Trail je osvojio i maksimalan broj bodova za to kako svojim branikom štiti noge pješaka u slučaju udara. Dobre je rezultate imao na svim ispitnim lokacijama.

EuroNCAP-ovi rezultati pokazuju da Nisan teži tome da mu automobili budu što je moguće sigurniji za putnike i pješake. X-Trail ima neke od najnaprednijih sigurnosnih sistema u klasi, povezane u hvaljeni paket tehnologija Safety Shield.

Sistem pomoći pri naglom kočenju

Služeći se ugrađenim radarskim sistemom koji pregledava cestu ispred vozila, novi X-Trail vozačima pomaže na tri načina. Prvo je zvučno upozorenje, koje vozača upozorava ako se razmak do automobila ispred smanjuje. Zatim automobil, ako vozač ne reaguje na zvučna upozorenja, automatski malo prikoči. Na kraju, ako se razmak i dalje smanjuje, kočenje se pojačava.

Otkrivanje umora vozača

Obzirom na to da svaku petu saobraćajnu nesreću izazove vozačev umor, novi X-Trailov sistem upozoravanja na pad vozačeve pažnje, važan je dodatak sigurnosnom paketu. Nakon što „nauči” vaš stil vožnje, sistem prati vaše postupke za upravljačem. Kada upravljanje postane nepravilno, na instrument tabli prikaže se upozorenje da vozaču treba odmor.

Prepoznavanje saobraćajnih znakova

Riječ je o inteligentnom sistemu koji služi kao dodatni par očiju koji prepoznaje znakove ograničenja brzine i njihove obavijesti prikazuje vozaču. Znakove ograničenja brzine automatski čita prednja kamera, programirana da radi u cijeloj Evropi, bez obzira na izgled znakova u pojedinim zemljama. Čak uzima u obzir i to što neke države imaju strože ograničenje brzine tokom oborina, pa vozaču prikazuje oba ograničenja.

Upozorenje na izlazak iz trake

Projektiran da upozori vozača počne li X-Trail skretati iz trake, sistem se služi naprednim kompjuterkim algoritmima za prepoznavanje oznaka na cesti. To mu omogućava da odredi gubi li automobil smjer. Ako skreće, a vozač nije uključio pokazivač pravca, sistem upozorava vozača.

Kontrola mrtvog ugla

Sistem za kontrolu mrtvog ugla novog X-Traila otkriva vozila u uglovima skrivenim od vozačevog pogleda. Prepozna li vozilo u mrtvom uglu, u vanjskom retrovizoru zasvijetli nenametljiva lampica. Uključi li vozač pokazivač pravca, kao znak da želi promijeniti traku, a sistem prepozna vozilo u opasnom području, lampica počne bljeskati i začuje se zvučni signal.

Otkrivanje pokretnih objekata

Sistem za prepoznavanje pokretnih objekata koristi prednje i stražnje senzore za parkiranje i hvaljeni Nisanov panoramski pogled (AVM) za pomoć pri parkiranju i tako podiže stepen zaštite.

Ako se, dok automobil stoji, nešto pomakne u području pokrivenom sa četiri kamere, sistem upozorava zvučnim signalom i na ekranu označi područje gdje je otkriven pokretni objekt. Stražnja širokougaona kamera AVM-a ugrađena u vrata prtljažnika ima tzv. riblje oko, pa pokriva više od 180 stepeni. Takvo je stražnje vidno polje bez premca. Snimke iz kamere prikazuju se na velikom 18-cm ekranu NissanConnecta.

Automatsko uključivanje dugih svjetala

Projektovan da u svakom trenutku osigura da rasvjetni sistem novog X-Traila daje najveću osvijetljenost, sistem kombinuje kameru visoke rezolucije s naprednim softverom za određivanje kada uključiti kratki ili dugi svjetlosni snop zavisno o kretanju drugih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije