Novosti

Pogled u unutrašnjost nove Mazde 2

Pogled u unutrašnjost nove Mazde 2
Pogled u unutrašnjost nove Mazde 2

Mazda je omogućila grupi novinara da isprobaju prototip nove "dvojke" na test stazi u Japanu.

Za razliku od spoljašnjosti automobila, koja je još uvijek zaklonjena od pogleda maskirnom folijom, japanski proizvođač se nije trudio da sakrije dizajn enterijera.

Iako je i dalje riječ o prototipu, tako da možemo očekivati još neke završne izmjene u dizajnu, fotografije pokazuju da je Mazda potpuno promijenila izgled kabine u odnosu na još uvijek aktuelni model, piše B92.

Broj dugmića smanjen je u odnosu na prethodnu generaciju, a mnoge funkcije i komande sada su dostupne preko ekrana multimedijalnog sistema, koji se kao i kod nove Mazde 3 nalazi na vrhu centralne konzole i ima oblik tablet uređaja. Od "trojke" je preuzet i oblik volana i instrument table.

Za sada je poznato da će sa 4.060 mm nova Mazda 2 biti za 160 mm duža od prethodne verzije. Automobil će porasti u visinu za 25 mm, na 1.500 mm, dok će širina ostati nepromijenjena i iznosiće 1.695 mm.

Međuosovinsko rastojanje je produženo za 80 mm, na 2.570 mm, čime je obezbijeđeno više prostora za putnike i veći komfor u vožnji za one koji se nalaze na zadnjim sjedištima.

Prototip koji su novinari testirali u Japanu bio je opremljen četvorocilindričnim 1.5 litarskim SKYACTIV benzincem sa 75 KS (55 kW) i 135 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ovaj motor ugrađivaće se u evropsku verziju nove Mazde 2, a povezan je sa šestobrzinskim manuelnim mjenjačem. Osim njega, najavljen je i novi 1.5 litarski dizelaš sa 105 KS (77 kW) i 250 Nm, kao i 1.3 litarski benzinac, oba sa SKYACTIV tehnologijom.

Nedavno je najavljena i mogućnost da se na nekim tržištima nađe i električna Mazda 2 sa produženim radijusom kretanja.

Više detalja biće poznato uoči zvanične premijere zakazane za sajam automobila u Parizu, koji se održava u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije