Novosti

Pogledajte Bloodhound SSC, najbrže kopneno vozilo na svijetu

Pogledajte Bloodhound SSC, najbrže kopneno vozilo na svijetu
Pogledajte Bloodhound SSC, najbrže kopneno vozilo na svijetu

Rekordi su tu da se ruše, a britanski tim iza rakete koja se lažno predstavlja kao auto namjeravaju srušiti onaj za najbrže kopneno vozilo. Koji i sami drže!

Davne je 1997. godine ekipa britanskih inženjera stvorila Thrust SSC (supersonic car), raketu na točkovima kojom su oborili svjetski kopneni brzinski rekord te ga postavili na visokih 1 228 km/h. Dobro pogledajte tu brojku, jer je stvarno opaka! Isti momci, predvođeni inženjerima Ričardom Nobleom i Ronom Ajersom te legendarnim vozačem Endiem Grinom, namjeravaju srušiti vlastiti rekord i to tačno 20 godina nakon postavljanja istog, a u tu svrhu već 10-ak godina rade na zvjerki koja ne samo da će postati najbrže kopneno vozilo u istoriji, već će ovu formu dovesti do granica mogućnosti i garantovati kako u nadolazećim dekadama nitko neće moći skinuti njihovo vrijeme. Cilj? Pristojnih i nimalo jezivih 1 600 km/h!

Ime glavnog igrača je Bloodhound SSC, a radi se o vrhu vrhova  modernog inženjeringa, tehnologije materijala, elektronike i mehanike. Ova je raketa na točkovima (nije da se šalimo, stvarno ga pokreće raketni motor) dugačka 13,5 metara i teška 7,5 tona, a razvija snagu od nevjerojatnih 135 000 konja! Od 0 do 1 000 mp/h (iliti 1 600 km/h) mu treba svega 55 sekundi, a ubrzanje razvija silu od 2G-a. Veći je problem što kočenje razvija silu od 3G-a, a onaj početni udar je jednak kao kada u mjestu zakočite sa 100 km/h na nulu. Drugim riječima, zaustavljanje Bloodhounda se u normalnim cestovnim uslovima naziva teškim sudarom!

Kako bi sve ovo bilo moguće, Bloodhound pod haubom i na haubi ima sva čuda moderne tehnologije, a ne moramo niti spominjati koliko je njegova aerodinamičnost ispolirana i dovedena do savršenstva. Pogon se sastoji od kombinacije Jaguarovog V8 motora i Rolls-Royceova EJ200 mlaznog motora, a i ostatak je sistema sklepan na sličan način, od raznih proizvođača i donatora koji su bili spremni uskočiti. Prednji je dio konstruisan od karbonskih vlakana, podvozje je kombinacija aluminija i čelika, a stražnji je dio aluminij i titanij. Posebna je pažnja data točkovima izrađenima od posebne aluminijske slitine sposobne da izdrži napore od preko 10 000 okretaja u minuti (170 okretaja po sekundi), a uz njih dolaze i posebne izdržljive gume. Za zaustavljanje će se pobrinuti kombinacija vazdušnih i klasičnih kočnica te padobrana, a hoće li sve proći po planu vidjećemo početkom 2017. godine, kada će Bloodhound u pustinji Južoafričke Republike pokušati ući u istoriju. Neka im je sa srećom!

(N.N./ idesh.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije