Novosti

Pogledajte spot za Peugeot 508 snimljen kod Bihaća

Pogledajte spot za Peugeot 508 snimljen kod Bihaća
Foto: Screenshot | Pogledajte spot za Peugeot 508 snimljen kod Bihaća

Novi Peugeot 508 promovisan je u četvrtak na bh. tržištu.

Više detalja o samom automobilu biće poznato narednih dana, a fokus je trenutno na spotu za Peugeot 508 koji je nastao na napuštenom aerodromu Željava kod Bihaća.

Spot je kreirala agencija BETC Paris koja je angažovala poznatog kompozitora i pijanistu Žan-Filip Rio-Pija. Muzičar poznatiji kao Riopi radio je na holivudskim filmovima "The Danish Girl" i "Mr. Turner".

BETC i Riopy sastavili su prvo klavirsko djelo napisano tako da ga interpretira automobil Peugeot 508, i to na najvećem notnom zapisu na svijetu – na "platnu" piste aerodroma Željava, na granici između BiH i Hrvatske.

Tokom šest mjeseci rada s inžinjerima, tehničarima i muzičarima nastalo je 190 nota na 1.890 metara piste - uveličana replika notnog zapisa.

Uz sistem laserskih senzora koji reaguje na varijacije u boji i obliku, povezanim sa MIDI jedinicom (elektronski interfejs koji se koristi pri komponovanju ili obradi muzike) u automobilu, svaki put kada vozilo pređe preko note, aktivira se odgovarajući zvuk iz originalne kompozicije. Prelazeći preko nota u pravom ritmu, novi Peugeot 508 reinterpretira muziku koju je napisao Riopy, prenosi "Radiosarajevo.ba".

"S kilometrima prolaza izdubljenih u planini, te pet pisti, vojna baza Željava bila je lokacija iz snova za eksperiment kakav niko dosad nije pokušao", rekao je nagrađivani režiser Džon S. Park koji je potpisao spot nazvan "The Score", dok članovi simfonijskog orkestra koji muzikom prate automobil dolaze iz Slovenije – Nina Pečar, Matjaž Porovne, Barbara Štimec, Arslan Hamidullin, Klemen Krajc, Danijel Tomšič, Peter Lebar…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije