Novosti

Polovina roditelja u EU želi da prati vožnju svoje djece

Polovina roditelja u EU želi da prati vožnju svoje djece
Polovina roditelja u EU želi da prati vožnju svoje djece

BEOGRAD -Skoro polovina roditelja u EU, tačnije 46 odsto podržava korišćenje crne kutuje u automobilima, koja bi im omogućila da prate brzinu i način vožnje svoje djece, pokazala je anketa proizvođaca pneumatika Gudjir (Goodyear).

Crne kutije najveću podršku roditelja imaju u Italiji 73 odsto, Poljskoj i Rumuniji po 72 odsto. Takav način praćenja vožnje djece podržava i 47 odsto evropskih instruktora vožnje.

Gudjir je anketirao više od 6.800 roditelja mladih vozača, starih od 16 do 25 godina u 19 zemalja Evrope, Srednjeg istoka i Afrike, da vidi kakav je njihov odnos prema bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

Kompanija ističe da bi nadzor u vozilu mogao da smanji riskantno ponašanje, jer mladi mnogo bolje voze, ako su svjesni da roditelji motre na njih. Mnoga osiguravajuća društva uvode politiku osiguranja , koja obuhvata i zapise iz crne kutije i prilagođavaju visinu premije ponašanju vozača.

Roditelji i instruktori vožnje su podržali i inicijativu za postepeno dobijanje vozačke dozvole, koje podrazumjeva ograničenje noćne vožnje, vožnju po autoputevima, vožnju bez nadzora za početnike i ograničenje broja i starosti saputnika.

U EU postepeno dobijanje vozačke dozvole podržava 42 odsto roditelja, a u Turskoj čak 85 odsto. Postepeno dobijanje dozvole podržava i 67 odsto instruktora vožnje.

Gudjir će svoje istraživanje objaviti u Bijeloj knjizi "Prije svega sigurna vožnja-povećajmo sigurnost mladih vozača na putu."

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije