Novosti

Porsche: 40 godina modela koji je srušio tradiciju (FOTO)

Porsche: 40 godina modela koji je srušio tradiciju (FOTO)
Porsche: 40 godina modela koji je srušio tradiciju (FOTO)

Iako tvrdokorni fanovi nemaju lijepo mišljenje o Porscheovim automobilima kod kojih se motor nalazi naprijed, prvi takav model, 924, lansiran 1976. obilježio je jedan važan period u istoriji njemačkog proizvođača.

Ljubitelji klasičnog Porschea 911 sa nevjericom su dočekali pojavu modela 924 prije četiri decenije. Iako je konfiguracija - motor napred, pogon pozadi - u tom periodu bila uobičajena u automobilskoj industriji, nije se očekivalo da bude primijenjena na jednom Porscheu, čiji je zaštitni znak bila pogonska jedinica sa vazdušnim hlađenjem, postavljena pozadi.

Međutim, kompanija iz Štutgarta željela je da poveća prodaju tako što će tržištu ponuditi pristupačniji automobil.

Formalno nasljednik modela 914 sa centralno postavljenim motorom, koji je Porsche proizvodio u saradnji sa Volkswagenom od 1969. do 1976, Porsche 924 imao je 2+2 sedišta i savremeniji dizajn koji karakterišu sklopivi farovi, dugačka hauba i velika zadnja staklena površina.

Mada istinski zaljubljenici nisu bili oduševljeni ovim automobilom, Porsche je postigao svoj cilj s obzirom da je za desetak godina prodao 150.000 primjeraka, što je pomoglo da se kompanija finansijski konsoliduje.

Uslijedili su Porsche 928, 944 i 968, koji se proizvodio sve do polovine devedesetih godina 20. vijeka, kada je fabrika ponovo promijenila koncepciju baznih modela uvođenjem Porschea Boxster i Cayman, sa centralno postavljenim pogonskim jedinicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije