Novosti

Porsche napravio zvijer za trke (FOTO, VIDEO)

Porsche napravio zvijer za trke (FOTO, VIDEO)
Porsche napravio zvijer za trke (FOTO, VIDEO)

Određeni proizvođači su ispisali lijepe stranice istorije automobilskih trka i još uvijek se tradicionalno takmiče u različitim tipovimautrka.

Mnogi od njih na taj način promovišu svoju marku i stvaraju od nje brand čiji će modeli na temelju toga biti povezani s brzinom, snagom i izdržljivosti.

Porsche je pojam automobila za stazu, a novi GT3 Cup je njihova najnovija kreacija.

Porsche ovakvim automobilima ne drži samo do svog imidža. Stvaranje ovakvog automobila trenira znanje inženjera i stvara im prostora za konstantni napredak u svim pogledima te testiranje novih tehnologija. Ujedno, ako su sposobni stvoriti ovakav automobil za stazu, logično je da su verzije za puteve, kojima nas Porsche oduševljava iz godine u godinu, pravi vozački raj na kotačima.

Od 1998. godine, kad su počeli s prodajom, prodali su sveukupno 3.000 ovakvih primjeraka, a 911 GT3 Cup s vremenom postaje najprodavaniji GT automobil za trke.

Porsche od prodaje svojih GT3 Cup modela jako dobro zarađuje i osim takmičenja, ovo je jedan ogroman posao u kojem se vrte velike pare.

Novi 911 GT3 Cup predstavljen je nedavno na Pariskom salonu automobila i posljednji je u nizu modela redizajnirane 991 generacije. Ispod velikog spojlera (1.8 metara širine) ugodno se smjestio 4,0 litreni prirodno aspirirani šestak, poznat iz 911 GT3 RS-a. U odnosu na GT3 RS i njegovih 500 KS, u novom GT3 Cup je 485 KS. Unutrašnjost automobila je naravno ogoljena i izbačeno je sve što nije "za život" toliko potrebno.

Uz to, konstrukcija automobila je uglavnom od aluminija i čelika pa je njegova sveukupna težina oko 1.200 kilograma. Ono što je "za život" potrebno našlo je svoj prostor, uključujući standardno trkaći kavez, trkaće sjedalo ojačano oko glave i ramena te otvor na krovu za hitne slučajeve.

(dnevnik.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije