Novosti

Isprobali smo simulator prevrtanja vozila: Bez pojasa ni metar vožnje

Isprobali smo simulator prevrtanja vozila: Bez pojasa ni metar vožnje
Foto: Velibor Tripić | Potrebno povećati upotrebu sigurnosnog pojasa u automobilima

BANJALUKA - Dok se vozilo lagano rotira sve do momenta kada su mu doslovno točkovi u vazduhu, iz sve snage držim volan. Kroz glavu mi prolaze dvije misli: šta bi se tek dogodilo da je brzina prevrtanja veća i šta bi bilo da nisam stavio pojas?

Ukratko, to su utisci testiranja simulatora prevrtanja vozila, koji su u petak kod Tehničke škole u Banjaluci isprobali i novinar i fotoreporter "Nezavisnih".

Sjeli smo u testni smart, novinar u svojstvu vozača, a fotoreporter na mjesto suvozača, a kada je počelo rotiranje vozila osjećaj nije bio nimalo prijatan. U trenucima kada ste na krovu, pomislite samo jedno: ne daj bože prevrtati se pri realnoj, mnogo većoj brzini, te zaključite da bez pojasa ubuduće nećete napraviti ni metar vožnje.

"Efekat je bio takav da čim sam nakon ovog testa sjeo u svoj auto, odmah sam vezao pojas. Pomislio sam na svoju djecu, odnosno šta bi se desilo da se ne vežu. U svakom slučaju ovo je jako korisno iskustvo jer vas nauči koliko je pojas bitan ne samo za vozača i suvozača, već i za putnike na zadnjim sjedištima, pogotovo djecu", kaže fotoreporter "Nezavisnih" Velibor Tripić.

Simulator je probao i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS. Suvozač mu je bio Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

"Meni je bilo simpatično. Cilj akcije je da se utiče na svijest mladih ljudi, koji su najugroženiji u saobraćaju", rekao je resorni ministar.

Radović ističe da, po procjenama Agencije, svake godine najmanje 20 lica pogine zbog nekorištenja pojasa, a 100 ih bude teško povrijeđeno.

"Dakle, 20 života bilo bi spaseno kada bi korištenje pojasa iznosilo 100 odsto. Ovaj simulator na praktičan način pokazuje značaj pojasa. U saradnji sa AMS RS i ostalim institucijama simulator ćemo koristiti širom RS, ne samo u školama, već i u drugim prilikama, kako bismo podigli stepen korištenja pojasa na što viši nivo", kaže Radović, koji je uvjeren da će simulator spasiti dosta života jer će oni koji ga isprobaju sasvim sigurno koristiti pojas.

Simulator je probao i Dobrica Gligić, učenik trećeg razreda srednje škole. Iskustva su ohrabrujuća.

"Shvatio sam koliko je pojas bitan u slučaju prevrtanja vozila", kaže Gligić.

Kristina Mrđa, direktorica Tehničke škole Banjaluka, kaže da redovno učestvuju u svim aktivnostima koje se odnose na bezbjednost saobraćaja.

Mira Bera iz Zavoda za obrazovanje odraslih ističe da na godišnjem nivou u RS imaju oko 28.000 kandidata za polaganje vozačkih ispita. Uvjerena je da će mnogi od njih probati ovaj simulator i da će to biti i te kako korisno.

Simulator je nabavila Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, po cijeni od oko 48.000 maraka. U Srpskoj upotreba bezbjednosnog pojasa na prednjim sjedištima iznosi oko 65 odsto, a na zadnjim oko 20 odsto i svi su jedinstveni u stavu da je te procente potrebno povećati, što se želi postići i ovom akcijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije