Novosti

Premijerno predstavljen Volvo XC90

Premijerno predstavljen Volvo XC90
Premijerno predstavljen Volvo XC90

Mjeseci špekulacija završili su danas, nakon što je "Volvo" predstavio potpuno novi XC90 model, s kojim je održao obećanje stvaranja vizuelno upadljivog i premium kvalitetnog SUV-a sa 7 sjedišta, koji donosi vrhunske sigurnosne elemente, inovativnu pogonsku tehnologiju sa beskompromisnom kombinacijom snage i efikasnosti, te superiorni kvalitet enterijera.

Nakon tri godine rada i kao dio investicijskog programa vrijednog 11 milijardi američkih dolara, novi XC90 obilježava početak novog poglavlja u "Volvo" istoriji, koje donosi novi dizajnerski izražaj, primjenu novih tehnologija i upotrebu nove SPA podesive arhitekture.

"Ovo je jedan od najvažnijih dana u našoj istoriji. Mi ne samo da predstavljamo novi automobil, već ponovo predstavljamo naš brend. Ovaj dan označava novu eru za našu kompaniju. XC90 utire put ponudi uzbudljivih automobila u nadolazećim godinama", kaže Hakan Samuelson, predsjednik "Volvo Car Group".

Novo Volvo lice

Simbolizirajući istorijski dan u 87 godina dugoj istoriji "Volva", novi XC90 će biti prvi automobil koji će nositi novi naglašeniji tvornički logo, elegantno umetnut u masku hladnjaka, koji zajedno za novim dnevnim svjetlima T oblika u stilu "Torovog čekića", stvaraju novo, samouvjereno lice budućih "Volvo" automobila.

Veliki poklopac motora sa novom topografijom, naglašena ramena linija i bokovi spojeni sa novim stražnjim svjetlima u obliku tetovaže su još jedan važan dizajnerski detalj, koji će krasiti i ostale buduće "Volvo" modele.

Kako bi se naglasio mišićav stav cijelog vozila, novi XC90 dolazi u kombinaciji atraktivnih felgi promjera do 22 inča.

"Ukupan utisak, kako vanjštine, tako i unutrašnjosti, ima jaku poveznicu sa ključnim elementima švedskog životnog stila - prostranost, mnoštvo svjetla i fokus na dobrobiti", kaže Tomas Ingenlat, stariji potpredsjednik odjela za dizajn pri "Volvo Car Group".

Prvi SUV bez kompromisa

Novi XC90 je jasan dokaz Volvo-by-Volvo strategije. Njegova nesvakidašnja kombinacija luksuza, prostranosti, svestranosti, efikasnosti i sigurnosti će uvesti novu dimenziju u SUV segment, baš kao što je to 2002. uradio i prvi XC90.

"SPA nam je omogućila stvaranje prvog beskompromisnog SUV-a na svijetu. Dobili smo agilnost osjetno manjeg automobila, vrhunsku prostranost, ali i navalu adrenalina, koju nude naši motori, sjajne kombinacije snage i niskih emisija. Naravno, Volvo oznaka potvrda je i standardno visoke bezbjednosti", tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri "Volvo Car Group".

Kombinacija snage i efikasnosti

Novi XC90 pokreće nekoliko izvedbi nove Drive-E porodice 2.0 litarskih četverocilindarskih dizelaša i benzinaca, a svi oni redom nude nesvakidašnji spoj performansi i niske potrošnje.

Vrhunska "Twin Engine" opcija kombinuje 2.0 litarski četverocilindarski benzinac sa kompresorom i turbopunjačem, te električni motor, a sve zajedno daje visoku izlaznu snagu od nekih 400 KS, ali i emisiju ugljen dioksida od tek 60 g/km.

Najopsežniji standardni bezbjednosni paket

Novi XC90 nudi najobimniji i tehnološki sofisticiran standardni sigurnosni paket, dostupan u automobilskoj industriji, koji uključuje i neke potpuno nove tehnologije - zaštitu od slijetanja sa ceste i automatsko kočenje na raskrsnicama.

U slučaju slijetanja sa ceste, novi Volvo XC90 detektuje šta se događa, te zateže bezbjednosne pojaseve na prednjim sjedištima, kako bi zadržao putnike u njihovim sigurnim položajima. Kako bi se spriječile povrede kičme, dolazi do apsorpcije energije između sjedišta i okvira za sjedišta s jastučićima, tako što dolazi do upijanja vertikalnih sila koje mogu nastati kada automobil dotakne tvrdu podlogu izvan ceste.

Volvo XC90 je prvi na svijetu automobil s tehnologijom automatskog kočenja koja djeluje u situacijama na raskrsnicama kada automobil "izleti" pred nailazeće vozilo. To se često događa na prometnim gradskim raskrsnicama, kao i na autoputevima gdje su ograničenja brzine viša.

City Safety postaje baza svih sistema automatskog kočenja, koji su standardna oprema u novom XC90. On sada pokriva vozila, bicikliste i pješake ispred automobila kako danju tako i po noći.

"Nove tehnologije će nas značajno približiti ispunjenju naše vizije da do 2020. proizvedemo automobil u kojem niko neće poginuti ili biti ozbiljno povrijeđen. Naš fokus prema sigurnosti je isti kao i prije 90 godina, kada je kompanija stvorena. Pomno proučavamo podatke, pažljivo vršimo kalkulacije i stvaramo inovacije. Rezultat svega je najsigurniji automobil do sada proizveden", tvrdi Peter Mertens.

Tri polja na koja se fokusira pomoći će "Volvu" da ostvari viziju 2020 - sigurnost, povezanost i autonomna vožnja.

"Sa novim XC90, stvaramo prvi korak prema autonomnim automobilima. Nova funkcija koja automatski prati vozilo u gradskom stani-kreni režimu ponudiće radikalno pojednostavljeno poluautonomno iskustvo vožnje", tvrdi Leks Kersemakers, stariji potpredsjednik odjela za proizvodnu strategiju i upravljanje proizvodnim linijama.

Luksuzni enterijer

Enterijer Volva XC90 je najluksuzniji "Volvo" enterijer svih vremena.

Najbitniji element je centralna konzola u stilu velikog tableta sa velikim ekranom osjetljivim na dodir, koji je srce novog kontrolnog sistema. Ovaj sistem u potpunosti ukida potrebu za klasičnim dugmadima i prekidačima i predstavlja potpuno nov način kontrole nad funkcijama automobila.

Istovremeno pomaže u stvaranju modernog, prostranog i jednostavnog enterijera.

"Novi enterijer je čist i jednostavan, a istovremeno odiše sofisticiranim samopouzdanjem i formom, koju kupci luksuznih SUV vozila i očekuju. Jednostavnost je u savršenom skladu sa našim skandinavskim dizajnerskim naslijeđem. Krase ga prostrane površine i mogućnost stvaranja modernog i luksuznog ugođaja", tvrdi Tomas Ingenlat.

Enterijer novog Volva XC90 kombinuje odabrane materijale, kao što je mekana koža i drvo sa ručno rađenim detaljima, poput ručice mjenjača izrađene od kristalnog stakla kompanije "Orrefors", slavne švedske staklarske kompanije, ili kontrole audio sistema sa dijamantskim finišom. Maksimalan kvalitet izrade je bio u fokusu tokom cjelokupnog razvojnog rada.

Novi XC90 kao istinski sedmosjed krase inovativno dizajnirana sjedišta, koja oslobađaju unutrašnji prostor za putnike u drugom i trećem redu sjedišta. Sjedišta u trećem redu nude vrhunsku udobnost za dva putnika visine do 170 cm.

Jedan od najboljih audio sistema u svijetu

Potpuno novi Volvo XC90 svojim će vlasnicima ponuditi jedan od najsposobnijih audio sistema dostupnih na tržištu, a koji je djelo saradnje švedske kompanije sa renomiranom britanskom kompanijom za audio opremu "Bowers&Wilkins".

Sistem se sastoji od 12-kanalnog 1.400W pojačala klase D i ukupno 19 zvučnika. Tu je i prvo na svijetu vazduhom hlađeno pojačalo, integrisano u samu karoseriju, što čitav enterijer pretvara u ogromno pojačalo.

Softver posljednje generacije procesuira sam zvuk tako što savršeno upravlja radom svih komponenti audio sistema. To donosi emotivno iskustvo vrhunskog audio užitka.

Dvije glavne teme dodataka

Potpuno novi XC90 je dostupan sa brojnom opremom koja omogućava vlasniku da u potpunosti personalizuje automobil.

Postoje dvije glavne teme vanjskog stajlinga.

Urban Luxury paket kombinuje karoserijske elemente u boji vozila sa detaljima od poliranog nerđajučeg čelika, te ekskluzivnim 21-inčnim poliranim felgama, koje kompletiraju elegantni izgled.

Rugged Luxury paket naglašava robusnost automobila sa mat crnim karoserijskim elementima i unikatnim 22-inčnim felgama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije