Novosti

Prodaja Lada automobila porasla za 63 odsto u EU

Prodaja Lada automobila porasla za 63 odsto u EU
Prodaja Lada automobila porasla za 63 odsto u EU

Od januara do marta 2017. godine u zemljama Evropske unije prodato je ukupno 1.142 nova automobila marke Lada, saopšteno je u istraživanju Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA). To je za 63,1 odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

Uspješnijoj prodaji u prvom kvartalu 2017. godine doprinio je start prodaje novog modela Lada Vesta.

Prodaja Lade u zemljama EU bilježi se u statistici kompanije Renault Group. U prvom kvartalu je zabilježen najveći porast u odnosu na druge marke u okviru ove korporacije. Na primjer, Renault je povećao prodaju za 11,4 odsto, a Dacia za 9,9 odsto.

Prema statistici ACEA, prodaja ruskih automobila je u stabilnom porastu tokom prva tri mjeseca 2017. godine. U januaru je prodato preko 280, u februaru oko 350, a u martu 504 vozila ove marke. Pa ipak, kako se navodi u izveštaju ACEA, čak i pored intenzivnije prodaje, Lada zasada zauzima manje od jedan odsto evropskog tržišta.

“Veliki skok prodaje automobila Lada u Evropskoj uniji u odnosu na prošlu godinu objašnjava se niskim prošlogodišnjim rezultatima, jer realno gledano zaista nije prodato mnogo automobila“, rekao je za Rusku reč Azat Timerhanov, analitičar ruske agencije Avtostat.

Pored toga, na uvećanje pokazatelja je mogao uticati i ovogodišnji start prodaje glavnog modela Lada Vesta u evropskim zemljama (Njemačka, Mađarska, Bugarska), dodao je Timerhanov.

Pod brendom Lada se na evropskom tržištu danas prodaju modeli Granta, Kalina i 4X4. S obzirom da je na ruskom tržištu u protekle dve godine zabilježen pad prodaje, ruski proizvođači automobila su se orijentisali na izvoz. Tako je u intervjuu za Rosijsku gazetu 22. decembra 2016. godine direktor fabrike Avtovaz Nikola Mor izjavio da kompanija planira da tokom 2017. godine uveća izvoz za 50 odsto i da na taj način u drugim zemljama proda 60.000 automobila.

Automobili Lada se proizvode u ruskom gradu Toljatiju, u fabrici koncerna Avtovaz čiji su vlasnici japansko-francuska alijansa Renault-Nissan (67odsto akcija) i ruska državna korporacija Rosteh (33 odsto akcija). U fabrici Avtovaz proizvode se i automobili marke Nissan, Renault i Datsun.

(ruskaruc.ru)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije