Novosti

Proizvodnja automobila u Češkoj porasla 16 odsto

Proizvodnja automobila u Češkoj porasla 16 odsto
Proizvodnja automobila u Češkoj porasla 16 odsto

PRAG - Proizvodnja putničkih automobila u Češkoj povećana je od januara do kraja jula 16 odsto na godišnjem nivou, na 742.366 vozila, objavilo je Udruženje automobilske industrije.

Škoda je povećala proizvodnju za trećinu, dok je TPCA zbog pripreme novih modela zabilježio pad, prenijela je agencija ČTK.

"Rast proizvodnje u domaćim fabrikama automobila je dobra vijest za češku privredu. Radi se o potvrdi blagog 'buma' na evropskom i nizu vanevropskih tržišta. Treba poželjeti da se takav razvoj nastavi i u preostalom dijelu godine", rekao je Martin Jan, predsjednik Udruženja.

"Škoda auto" je u prvih sedam mjeseci proizvela 461.547 vozila, što u ukupnoj proizvodnji automobila u Češkoj predstavlja udio od 62 odsto. Proizvodnja Hjundaia u Nošovicama je povećana dva odsto, na 178.230 vozila, dok je TPCA proizveo 102.589 auta.

Proizvodnja teretnih vozila je smanjena četiri odsto, na 455 vozila. Jedini proizvođač je bila "Tatra", koja je u odnosu na prošlu godinu povećala izvoz za 140 automobila.

Proizvodnja autobusa je u odnosu na rekordnu prošlu godinu povećana 12 odsto, na 1.945 vozila. Najveći udio, od 87 odsto, imao je "Iveko", a slijede SOR i KH motor centrum.

Motocikala, koje predstavlja marka "java", proizvodeno je 914, što je godišnji rast od pet odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije