Novosti

Proširena istraga protiv tojote zbog opasnih modela

Proširena istraga protiv tojote zbog opasnih modela
Proširena istraga protiv tojote zbog opasnih modela

Vlasti SAD su proširile istragu mogućnosti izbijanja požara u vratima nekoliko modela Tojote (Toyota), uključivši u sumnjive još 600.000 komada porodičnih automobila srednje veličine "kamri" (Camry).

Istraga sada obuhvata 1,4 miliona automobila i terenaca proizvedenih od 2007. do 2009. godine. Istraga je na početku, februara ove godine, obuhvatala više od 800.000 "kamrija" i RAV4 iz 2007.

Državna Uprava za bezbjednost drumskog saobraćaja je danas saospstila da je istragom obuhvatila "kamrije" iz 2008. i 2009. godine, super-mini "jarise" iz 2007. do 2009. i sve terence "Highlander Hybrid" iz 2008.

Tojota i vlasti su do sada dobili 161 prijavu požara u vozilima.

Devet ljudi je povrijeđeno, ukazuju vladina dokumenta.

U svim vozilima obuhvaćenim istragom je isti prekidač za elektromotorno otvaranje prozora na vratima vozača. Ti prekidači se mogu zagrijati toliko da izazovu požar, saopštila je vlada.

"Kamri" je najpopularniji automobil u SAD, a mali RAV4 je takođe bestseler.

Tojotina reputacija je opala u posljednje tri godine zbog pozivanja na popravke nekoliko modela širom svijeta, ukupno 14 miliona vozila. Od toga su milioni imali problem mehanizma papučice za gas i položaja tepiha za koji se ona može zaglaviti.

Decembra 2011. "kamri" je dobio pet zvjezdica za bezbjednost od Državne uprave za bezbjednost saobraćaja na putevima, što je vrhunska ocjena te ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije