Novosti

Prvi leteći automobil počinje sa prodajom 2017.

Prvi leteći automobil počinje sa prodajom 2017.
Prvi leteći automobil počinje sa prodajom 2017.

Slovačka firma "Aeromobil" već 25 godina radi na prvom modelu pravog letećeg automobila.

Nakon što su krajem prošle godine i zvanično predstavili svoju kreaciju koja bi mogla da napravi pravu revoluciju u transportu, ove nedjelje su saopštili da će se "aeromobil 3.0" na tržištu pojaviti već 2017. godine, prenosi AutoBlog.

"Vjerujemo da ćemo do 2017. naš proizvod moći da lansiramo na tržište", rekao je Juraj Vakulik, izvršni direktor slovačke kompanije "Aeromobil".

Vakulik je dodao da duboko vjeruje u budućnost u kojoj će leteći automobili letjeti niže od današnjih aviona, a putovanje "letećim taksijem" će postati svakodnevica.

"Čak nam ne trebaju ni aerodromi", smatra Vakulik. "Kada se pojave, ova vozila će mnogima predstavljati vrlo koristan način prevoza."

Za razliku od drugih sličnih projekata, "aeromobil" ispunjava većinu zakonskih regulativa kako za drumska, tako i za vazdušna vozila u Evropi. Vakulik je napomenuo da i dalje postoje određene zakonske prepreke koje moraju da se prevaziću poput određivanja gdje leteći avioni mogu da poleću i sleću.

Na zemlji "aeromobil" dostiže brzinu od 160 km/h, dok mu dva propelera omogućavaju leteću brzinu od 200 km/h. Za poletanje mu je potrebno 230, a za slijetanje samo 45 metara "piste".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije