Novosti

Quantino - električni automobil s dometom preko 1000 km (VIDEO)

Quantino - električni automobil s dometom preko 1000 km (VIDEO)
Quantino - električni automobil s dometom preko 1000 km (VIDEO)

Proizvođač električnih automobila NanoFlowcell je objavio da će ove godine biti spreman za proizvodnju svog Quantino modela, prvog niskonaponskog električnog vozila, koje je prošlo sve potrebne testove, piše Autocar.

Konceptni model Quantina je predstavljen prošle godine i već je tada privukao pažnju zbog jedinstvenog pogona.

Kompanija čije je sjedište u Lihtenštajnu registovala je njihovu tehnologiju pod imenom FlowCell, a temelji se na nezapaljivoj tečnosti koja nije otrovna, a kojom se pune baterije i tako povećaju njihov kapacitet, a samim tim i domet automobila.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, Quantino prema riječima proizvođača može s jednim punjenjem da pređe više od 1000 kilometara.

Ovaj kupe s četiri sjedala kreće se zahvaljujući četiri električna motora. Smješteni su na svakom točku, a zajedno proizvode 80 kW, odnosno 109 KS. Svaki od motora za napajanje koristi dva spremnika punjena elektrolitnom tečnosti, jedan pozitivno, a drugi negativno nabijen.

NanoFlowcell je, kako kažu, temeljno preradio Quantino u odnosu na prošlu godinu, a novu verziju u žutoj boji ćemo imati priliku da vidimo na ovogodišnjem sajmu u Ženevi.

 Iako još uvijek nisu objavili specifikacije prerađenog i za proizvodnju spremnog Quantina, konceptni model je navodno mogao “potegnuti” i preko 200 km/h.

Nakon prezentacije u martu, NanoFlowcell će prije svega napraviti malu seriju vozila po još neobjavljenoj cijeni, a onda krenuti s većim narudžbama. Sudeći prema predstavljenoj tehnologiji, u Lihtenštajnu očekuju pune ruke posla.

(NN, net.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije