Novosti

Raste prodaja automobila u Evropi

Raste prodaja automobila u Evropi
Raste prodaja automobila u Evropi

PARIZ - Tržište automobila u Evropi u septembru je ponovo bilo u porastu, prodato je 6,4 odsto više novih vozila a najveći skok zabeležen je u Španiji, saopštila je Asocijacija evropskh proizvođača automobila (ACEA).

Na evropskom nivou u septembru je prodato 1,23 miliona vozila, prema 1,16 miliona u istom mjesecu prošle godine, preneo je AFP.  

Međutim, prodaja je još osetno niža od one iz vremena prije krize (2005-2006) kada je mesečno iznosila oko 1,4 miliona.  

U Španiji, gdje se prodaja prepolovila usled ekonomske krize, u ovogodišnjem septembru ostvaren je rast od 26,2 odsto, dok je na francuskom tržištu iznosio  6,3 odsto, u Velikoj Bitaniji 5,6 odsto, Nemačkoj 5,2 odsto, Italiji 3,3 odsto.  

I ostale zemlje Južne Evrope imale su visoke stope rasta prodaje u septembru - Grčka 32,6 odsto, Portugalija 31,7 odsto, Kipar 28,9 odsto, ali je obim prodaje i dalje na niskom nivou.  

Rast automobilskog tržišta u Evropskoj uniji za devet mjeseci ove godine iznosio je 6,1 odsto, uglavnom zahvaljujući španskom tržištu (+17,2 odsto) i Velikoj Britaniji (+9,1 odsto), koja je drugo najveće tržište automobila u Evropi poslije Njemačke, a ispred Francuske.  

Za devet mjeseci skromnije stope rasta bilježe Italija (3,6 odsto) i Francuska (2,1 odsto).  

Kako dalje navodi isti izvor, na tržištu automobila, koje je još u fazi oporavka, ali sa 13-mjesečnim rastom zaredom, francuski proizvođači bilježe osetan rast, Reno 10,7 odsto, PSA Pežo-Sitroen 9,8 odsto u odnosu na septembar 2013.

Marke kompanije PSA porasle su po stopama od 10,6 odsto za modele "pežoa" i 8,7 odsto za "sitroene". U okviru grupe Reno, marka "dačija" imala je najintenzivniji rast, i to od 20,2 odsto. 

Prodaja PSA je za devet mjeseci porasla 4,8 odsto a Renoa za 15,9 odsto, u poređenju sa istim razdobljem 2013. 

Ipak, najviše prodatih vozila u EU imao je Folksvagen, sa 290.500 jedinica u septembru, uz stopu rasta od 7,9 odsto za devet mjeseci.  

Od ukupno 9,6 miliona prodatih vozila na tržištu Evropske unije, u periodu januar-septembar, 2,4 miliona je izašlo iz pogona Folksvagena, tako da je njegov tržišni udio 25,2 odsto. 

PSA i Reno zauzimaju drugo i treće mjesto, sa 10,9 i 9,6 odsto tržišnog učešća, respektivno. 

Ford je na četvrtoj poziciji prema broju prodatih vozila od početka godine do kraja septembra, uz stopu rasta od 7,3 odsto, dok je Dženeral motors u istom peirodu imao pad od 3,3 odsto. 

Italijanski Fijat je za devet mjeseci zabilježio rast po stopi od 2,7 odsto, njemačka kompanija BMW od 2,3 odsto a Dajmler od 2,1 odsto. 

U saopštenju se ističe da je odličan rezultat ostvario i japanski Nisan, partner Renoa, koji je u septembru povećao prodaju 16,9 odsto, mada je Tojota na tržištu EU ostala "broj jedan" od japanskih proizvođača, uz prodaju 400 hiljada vozila u devet mjeseci ove godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije