Novosti

Redizajnirani Ford Mondeo u oktobru na sajmu u Parizu

Redizajnirani Ford Mondeo u oktobru na sajmu u Parizu
Foto: Ilustracija | Redizajnirani Ford Mondeo stiže u oktobru na salonu u Parizu

O aktuelnom Ford Mondeu, četvrte generacije, svojevrsnom "anti-Passatu" iz Kelna, već se pisalo, čak je poređen sa slavnim pretkom, Taunusom.

U petoj tržišnoj godini došlo je vrijeme  za "kuru Botoxa" i sitan, ali bitan redizajn, vidljiv na slici koju donosi Autozeitung.de, za karavansku verziju (jednako je redizajniran i osnovni limuzinski model).

Ali, puno "filozofije" nema. Dobio je novu, trendovsku prednju masku s LED-icama, koju je već uveo sestrinski model Fusion, novi su branici. Feluge, prednja armatura s velikim LED-zaslonom i sjedala (to je standardno, jer većina dorada, po ugovoru ide na teret podisporučilaca.

U paleti motora ništa (bitno) novo, ili ipak jest, jer će turbobenzinci s direktnim ubrizgavanjem 1.0 EcoBoost i 1.5 EcoBoost dobiti 48-voltni sastav Starter-Generator, spojen remenom na radilicu, koji će ih pretvarati u blage hibride (pri ubrzavanju će se isključivati pretvaranje mehaničke energije u struju.

Pri usporavanju i kočenju generatorski rad uspostavljati maksimalnim intenzitetom, povećavanjem napona generatora. Kao i u slučaju Volkswagena, ni Ford (zasad) neće ugasiti dizelaša. Glavna uzdanica ostaje 1.5 TDCi, kojeg Ford proizvodi zajedno s PSA-om (u njihovoj je nomenklaturi 1.5 HDi), koji je usavršenjima ubrizgavanja goriva i naknadnog tretiranja izduvnig gasova već sada usklađen s normama EU6d, koje stupaju na snagu  2020.

Biće predstavljen na predstojećem sajmu u Parizu (4. - 14. oktobra), a prvi se primjerci na  tržištu očekuju krajem godine. Mondeo, dakle, gazi dalje...

(autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije