Novosti

Renault: Ideja gradskog prevoza budućnosti

Renault: Ideja gradskog prevoza budućnosti
Foto: N.N. | Renault: Ideja gradskog prevoza budućnosti

Francuski proizvođač Renault predstavio je na Sajmu automobila u Ženevi svoju viziju gradskih vozila budućnosti.

U pitanju je koncept autonomnog vozila EZ-GO koji predstavlja ideju urbanog vozila male brzine za prevoz pojedinaca ili manje grupe ljudi kroz grad.

Vozilo sa četvrtim nivoom autonomne vožnje je prilagođeno za do šet putnika, dominiraju staklene površine za preglednost od 360 stepeni.

Za ulazak i izlazak iz vozila predviđena su ogromna vrata na zadnjem dijelu koja čine i dio krova, a prilagođena posebnim "stanicama" izgrađenim posebno za EZ-GO vozila.

EZ-GO je dugačak 5,2 metara, širok 2,2m i visok 1,6m, a 1,8m sa otvorenim vratima. Malo je duži od Renaultovog monovolumena Espace, pa i od većeg minivena u američkom stilu Toyota Sienne.

Ima samo jedan elektromotor i bateriju od 300 kg, a ukupno je težak 1.700 kg.

Dizajniran je isključivo za putovanja na području grada brzinom ne većom od 50 km/h, a upravljivost na sva četiri točka olakšava manevar.

EZ-GO nije predviđen za individualno vlasništvo i korišćene, već prije svega za transportne kompanije, javne ili privatne, ali kao dopuna, a ne zamjena, za konvencionalni vid javnog prevoza poput autobusa, metroa ili tramvaja.

Iako izgleda poprilično futuristički, tip vozila kakav je Renault EZ-GO bi mogao da se pojavi na ulicama svjetskih megapolisa brže nego što možemo i da pretpostavimo.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije