Novosti

Robotizovana vozila se sudaraju, ali ne svojom krivicom?

Robotizovana vozila se sudaraju, ali ne svojom krivicom?
Robotizovana vozila se sudaraju, ali ne svojom krivicom?

Google automobili s auto-pilotom učestvovali su u 11 manjih saobraćajnih nezgoda tokom šestogodišnjeg perioda testiranja na javnim putevima, mada nisu izazvali nijedan udes, otkrila je ta kompanija.

Za razliku od ljudi, robotizovana vozila poštuju saobraćajne propise.

"Google" je objelodanio ovaj podatak nakon što su mediji prenijeli vijest da je IT gigant obavijestio vlasti Kalifornije da su se u toj američkoj saveznoj državi od septembra 2014. dogodile 3 nesreće sa samoupravljajućim vozilima.

Kompanija je bila prinuđena da o udesima obavijesti organe vlasti u Kaliforniji jer je na to obavezuje dozvola za testiranje na javnim putevima.

Direktor programa samoupravljajućih vozila u kompaniji "Google", Kris Urmson, saopštio je da je svih 11 nezgoda bilo "lakše prirode" i da u njima niko nije povrijeđen, prenosi B92.

On je podsjetio da su tokom testiranja Google automobili sa auto-pilotom do sada prešli preko 2,7 miliona kilometara, od čega gotovo 1,6 miliona kilometara u samoupravljajućem modu.

"Pri tome, naša vozila ni jednom nisu bila uzrok saobraćajne nezgode; udese su uvijek izazivali drugi učesnici", tvrdi Urmson.

Kako piše AP, ove navode nije bilo moguće nezavisno provjeriti jer "Google" nije objavio detalje i dokumentaciju o svakoj pojedinačnoj nezgodi, a kalifornijsko Odjeljenje za motorna vozila odbilo je da pruži uvid u dokumentaciju zbog povjerljivosti podataka.

Pojava vozila sa auto-pilotom na javnim putevima izaziva zazor kod običnih ljudi između ostalog i zbog potencijalnih saobraćajnih nezgoda ali i pravnih implikacija takvih udesa.

Mnogi su skeptični da će zbog moćnih kompanija, kao što je "Google", koje stoje iza ovih projekata, teško na sudu istjerati pravdu ako krivicu za sudar snosi vozilo s auto-pilotom.

Jedan od načina da se to izbjegne jeste uvođenje obaveze da samoupravljajući automobili moraju da imaju neku vrstu "crne kutije" koja će snimati i čuvati podatke iz kompjutera vozila za posljednjih 30 sekundi prije nezgode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije