Novosti

SAD 18 mjeseci znale za kršenje pravila VW?

SAD 18 mjeseci znale za kršenje pravila VW?
SAD 18 mjeseci znale za kršenje pravila VW?

VAŠINGTON - Majkl Rog, predsjednik i generalni direktor Volksvagen grupe Amerike, rekao je da su SAD znale još od proljeća 2014. godine da njemački proizvođač automobila krši pravila o dizel emisiji gasova na svojim vozilima, javlja Rojters.

U pisanim izjavama svjedoka dostavljenim Kongresu dan uoči rasprave o toj aferi, predsjednik i izvršni direktor Volksvagen Grupe of America Michael Horn je rekao:

"U proleće 2014. godine ... Rekli su mi da je bilo moguće da emisija nije usaglašena i da je moguće da se to otkloni. Ja sam takođe obavješten da će inženjeri kompanije rade sa agencijama na rješavanju tog pitanja", rekao je on.

To je bilo oko 18 mjeseci prije nego što je kompanija priznala da u SAD koristi ilegalni softver koji im je omogućio da varaju na eko testovima, Skoro tri nedjelje nakon što je javno priznao krivicu, najveći proizvođač automobila u Evropi je pod velikim pritiskom da identifikuje one koji su odgovorni, popravi svoja vozila i razjasni tačno kako i gde se varanje dogodilo.

Zidojče cajtung izvjestio je danas da je Volksvagenov ilegalni softver bio instalisan i u Evropi. Kompanija je ranije rekala da u većini od oko 11 miliona njihovih dizel vozila širom svijeta softver, iako je bio instalisan, nije bio aktivan.

U pismenom iskazu objavljenom u srijedu, Rog je rekao da je Ford povukao svoj zahtjev SAD za sertifikaciju nekih modela. Volksvagen je na udaru iz vlasti i analitičara na obe strane Atlantika zbog afere zbog koje je suspendovao više od 10 svojih visokih rukovodilaca, uključujući tri najveća inženjera.

Ovo je dio unutrašnje istrage, a za spoljnu su angažovali američku advokatsku kancelariju Jones dan. Analitičari i investitori postavljaju pitanje da li će kompanija uz vetrane kako što su novi direktor Mathijas Miler i novi predsjednik Hans Dieter Poetš uspjeti da izvrši velike promjene u poslovnoj praksi neophodne da se vrati ugled Volksvagena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije