Novosti

Sada možete isprintati omiljeno Ford vozilo kod kuće (FOTO)

 Sada možete isprintati omiljeno Ford vozilo kod kuće (FOTO)
Sada možete isprintati omiljeno Ford vozilo kod kuće (FOTO)

Ako ste ljubitelj automobila, a naročito Fordovih, onda ove godine na popis želja za poklon upišite 3D printer. Pomoću ove tehnologije sada možete u miru svoje kuće printati neke od najpopularnijih modela Fordovih vozila kao što su novi Ford GT, Ford Mustang i Focus RS.

Vidjeli smo već neke isprintane modele automobila, no ovo je prvi komercijalni proizvođač automobila koji se odlučio uvrstiti ovu tehnologiju u proizvodnju. Istina, zasad će im uglavnom koristiti za printanje dijelova konceptnih verzija, jer će tako uvelike štedjeti na vremenu, a moći će istovremeno kombinovati i više karoserija i dodatnih detalja. Osim vremena, inženjeri i dizajneri će uštedjeti i nešto novca.

Posljednji primjer korištenja 3D printera je novi Ford GT. Dizajneri su isprintali prototip volana u F1 stilu sa svim tipkama, kao i sportskim papučicama za mijenjanje brzina, a onda ga dorađivali.

Jednako tako su isprintali ključne dijelove vrata koja se otvaraju prema gore kako bi se uvjerili da sve radi kako treba. Bez 3D printera razvitak novog Modeno Vigale modela trajao bi puno duže, budući da su dizajneri imali priliku isprobati stotine različitih izgleda u kratkom vremenu, sve zahvaljujući 3D printeru.

Kada nabavite 3D printer, ili ako ga već imate, na 3d.ford.com ćete naći sve potrebne podatke i linkove za printanje vašeg omiljenog Ford automobila.

“Tehnologija 3D printanja je u potpunosti promijenila način razvijanja automobila. Sada možemo biti puno kreativniji u traženju potencijalnih rješenja”, poručuju iz Forda.

“Nevjerovatno zvuči da je ova tehnologija poznata već 25 godina, no u zadnje vrijeme se razvija brže nego ikad prije. I zbog toga nam se otvaraju novi način proizvodnje automobila u budućnosti.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije