Novosti

Samo 4 odsto građana se vezuje na zadnjem sjedištu

Samo 4 odsto građana se vezuje na zadnjem sjedištu
Samo 4 odsto građana se vezuje na zadnjem sjedištu

BEOGRAD - Pojas za vezivanje na prednjem sjedištu u automobilima u Srbiji se koristi u 70 odsto slučajeva, dok samo 4 odsto onih koji se voze "pozadi" koristi pojas, upozorila je Agencija za bezbjednost saobraćaja u Srbiji iznoseći podatke najnovijih istraživanja za ovu godinu.

Istovremeno, u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj procenat upotrebe na prednjem sjedištu je 98 odsto.

Razvijene zemlje koje su uspostavile efikasan i održiv sistem upravljanja bezbjednošću saobraćaja nalaze se na vrhu liste po upotrebi osnovnih sistema zaštite u vozilu, dok se Srbija nalazi na samom dnu, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, sigurnosni pojasevi, vazdušni jastuk i dečija auto-sjedišta su osnovni sistem zaštite vozača i putnika u vozilu, a od 2006. u svim državama EU upotreba pojasa je obavezna, i to na svim sjedištima na kojima su ugrađeni pojasevi.

Kada dođe do saobraćajne nezgode, osnovni zadatak zaštitnog sistema - pojasa ili dječijeg auto-sjedišta je da zadrži tijelo vezano u sjedištu i time umanji povrede po tijelo čovjeka ili djeteta.

Nevezan putnik na zadnjem sjedištu posebno je opasan jer prilikom sudara ugrožava i sebe i druge u vozilu, a upotrebom sigurnosnog pojasa te posljedice je moguće izbjeći.

U Izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjem sjedištu, smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 40 do 50 odsto, dok za putnike na zadnjem sjedištu taj procenat iznosi između 25 i 75 odsto.

Istraživanja u svijetu su takođe pokazala da postoji veza između procenta upotrebe sigurnosnih pojaseva i broja poginulih, što znači da se povećanjem procenta upotrebe sigurnosnih pojaseva smanjuje broj poginulih u saobraćajnim nezgodama.

U Srbiji je u 2013. u prvih 11 mjeseci poginulo 597 lica, a u 2014. je u istom periodu poginulo 484 lica, što predstavlja smanjenje od 18,9 odsto.

Veći procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva će smanjiti broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, naglasila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije