Novosti

Samoupravljajući kamioni na putevima 2025.

Samoupravljajući kamioni na putevima 2025.
Samoupravljajući kamioni na putevima 2025.

Auto-pilot u kamionu nikad nije umoran, uvijek je stoprocentno skoncentrisan, ne može da se iznervira niti da bude rastrojen tokom vožnje, objašnjavaju u "Mercedesu" prednosti njihovog robotizovanog kamiona za 2025.

"Mercedes" je na nedavno održanom sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru predstavio kamion sa auto-pilotom koji bi trebalo da se nađe na putevim 10-ak godina.

U njemačkoj kompaniji vjeruju da bi ovakva teretna vozila, kada se jednog dana nađu u široj upotrebi, doprinijela smanjenju saobraćajnih nesreća koje izazivaju vozači kamiona, a u kojima širom svijeta godišnje strada na hiljade ljudi.

"Mercedesov" kamion za 2025. nije projektovan da može da se kreće sve vrijeme bez pomoći vozača, ali će biti od velike koristi kamiondžijama tokom dugačkih, monotonih ruta po autoputevima.

Kada vozač poželi da napravi pauzu i da se odmori od vožnje, dovoljno će biti da prepusti komande auto-pilotu i da se udubno zavali u svom sjedištu.

Ipak, on neće moći u potpunosti da se isključi iz procesa upravljanja, jer će morati da peruzme volan u trenucima kada kamion treba da prođe kroz raskrsnicu, odnosno prilikom uključenja i isključenja sa jednog autoputa na drugi.

Samupravljajući mod vožnje omogućen je upotrebom brojnih senzora i kamera, te centralne upravljačke jedinice u koju se slivaju sve potrebne informacije.

Zahvaljujući radarima dugog i kratkog dometa, kompjuter skenira područje do 250 m ispred vozila.

Sistem uključuje i stereo kameru koja se nalazi iza vjetrobranskog stakla i koja pokriva put ispred vozila. Kamera je u stanju da prepozna da li se kamion kreće po autoputu ili putu sa dvosmjernim saobraćajem, zatim da identifikuje pokretne ili nepokretne objekte, poput drugih vozila ili pješaka.

Osim što su ekonomičniji, brojni LED izvori svjetlosti imaju i dodatnu funkciju - kada vozač upravlja kamionom sijalice svijetle belim zracima, a kada je u autonomnom režimu vožnje LED svjetla su plave boje.

Zbog prepreka pravne prirode u njemačkoj kompaniji očekuju da bi ovakva teretna vozila mogla da se nađu u komercijalnoj upotrebi tek polovinom sljedeće dekade, a već danas ih je moguće legalno koristiti u nekim američkim saveznim državama, poput Arizone i Nevade, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije