Novosti

Savjeti za sigurnu vožnju po kiši

Savjeti za sigurnu vožnju po kiši
Foto: Ilustracija | Savjeti za sigurnu vožnju po kiši

Ovi savjeti pomoći će vam da prilikom vožnje po mokrim drumovima vi i vaši suputnici budete sigurni.

1. Redovno provjeravajte u kakvom su stanju gume

Prije nego što krenete na put uvijek pregledajte gume. Nikako ne smijete zaboraviti sljedeće:

Pobrinite se da gume sve vrijeme imaju pravilan pritisak vazduha. Pravilnu vrijednost vazdušnog pritiska u gumama određuje proizvođač vozila, a naći ćete je na naljepnici koja može biti na ivici vozačevih vrata, na poklopcu pretinca ispred suvozača ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara za gorivo. Navedena je i u priručniku za upotrebu vozila. Broj naveden na vanjskoj strani gume nije preporučeni pritisak vazduha za gume -to je najviši dopušteni pritisak u vašim gumama. Pritisak u gumama treba provjeravati barem jedanput mjesečno.

Provjeravajte dubinu profila. Odgovarajuća dubina profila pomaže spriječiti proklizavanje, akvaplaning i pucanje gume.

2. Usporite

Kiša se miješa s prljavštinom i uljem na cesti, što stvara idealne uslove za proklizavanje vozila. Najbolji način da izbjegnemo proklizavanje jest sporija vožnja. Ako vozimo sporije, veći dio gazne površine gume u kontaktu je s cestom, a to omogućuje bolje prianjanje.

3. Kako postupati kod proklizavanja

I najboljim vozačima događa se da im vozilo prokliže. Morate znati da u tom slučaju ne smijete naglo pritisnuti kočnicu. Ako imate sistem protiv blokiranja  točkova (ABS), ne pritišćite na papučicu kočnice kao da pumpate. Odlučno i ravnomjerno pritisnite kočnicu, a volan usmjerite u smjeru proklizavanja.

4. Zadržite sigurnosnu udaljenost

Vožnja po mokrom kolovozu zahtijeva nježnost pri okretanju upravljača, pritiskanju na kvačilo, kočnicu ili gas i više je mogućnosti za pogreške i teške situacije. Ako krećete na put po kiši, imate mokre cipele koje na papučicama vole skliznuti. Prije nego što upalite motor obrišite tabane na tepihu u automobilu. Svi vozači morali bi redovno provjeravati rade li im prednja svjetla, zadnja svjetla i pokazivači smjera. Na mokroj cesti za zaustavljanje vam je potrebno triput više vremena nego na suvoj. Budući da je za kočenje potreban duži put, vrlo je važno da ne vozite neposredno iza vozila ispred sebe. Vozite barem za dvije dužine automobila iza vozila pred vama.

5. Vozite po tragovima točkova vozila ispred vas

Izbjegavajte kočenje. Ako je ikako moguće, brzinu smanjujte tako da dignete nogu s papučice za gas. Vozite s upaljenim svjetlima čak i ako samo lagano kiši. Tako ćete bolje vidjeti put, a drugi vozači lakše će vas primijetiti. Ako vaš automobil ima svjetla za dnevnu vožnju, neka budu upaljena da vas vozači iza vas bolje vide.

6. Pripremite se za put

Vožnja po mokrom vremenu zahtijeva nježnost kod okretanja upravljača, pritiska na kvačilo, kočnicu ili gas i donosi više mogućnosti za pogreške i teške situacije. Ako krećete na put po kiši, imate mokre cipele, koje na papučicama vole skliznuti. Prije nego što upalite motor cipele obrišite na tepih u automobilu. Svi vozači morali bi redovno provjeravati da li im rade prednja i zadnja svjetla i pokazivači smjera.

7. Naučite kako mu izbjeći akvaplaning i kako postupati kada vam se dogodi

Akvaplaning se javlja ako se pred gumna nabere više vode koju vozilo svojom težinom sposobno odgurnuti. Zbog pritiska vode automobil se podiže i klizi na tankom sloju vode između guma i druma. U tom trenutku vaš automobil može posve izgubiti kontakt s putem tako da ste u opasnosti da vas zanese s vašeg voznog traka ili čak s ceste. Da biste izbjegli akvaplaning, održavajte pravilan pritisak vazduha u gumama, pobrinite se da dubina profila u gumama bude u zakonskim granicama i zamijenite gume kad bude potrebno. Na mokrim cestama usporite i izbjegavajte lokve. Pokušajte voziti po tragovima guma automobila ispred vas. Ako doživite akvaplaning, nemojte naglo kočiti i ne okrećite upravljač. Zbog kočenja automobil bi se mogao zanijeti. Podignite nogu s papučice za gas da bi se brzina automobila smanjila i da opet osjetite cestu. Ako morate kočiti, učinite to lagano, više puta zaredom. Ako vaš automobil ima kočnice ABS, kočite normalno; ako bude potrebno, računar automobila pobrinuće se za sve.

8. Kad jako pljušti kiša, radije se zaustavite

Ako jako kiši, vaši su brisači preopterećeni i staklu imate sve vrijeme sloj vode. Kad se vidljivost tako pogorša da sa sigurne udaljenosti više ne vidite ivicu ceste ili drugih vozila, vrijeme je da skrenete s puta i pričekate da se kiša malo smiri. Najbolje je pričekati na odmaralištima ili drugim zaštićenim mjestima. Ako vam ne preostane ništa drugo nego ivica puta, parkirajte što dalje od puta i pričekajte da oluja prođe. Ostavite upaljena svjetla, a uključite takođe sva četiri pokazivača smjera da vas drugi vozači primijete.

9. Kad počne kišiti, putevi su vrlo klizavi

Kad počne kišiti, putevi su uvijek najteži za vožnju jer se blato i ulje na suvoj cesti miješaju s kišom i stvara se prilično klizav sloj. Često se događa da vozači izgube nadzor nad svojim vozilom, zato upozoravamo da moraju biti posebno oprezni prvih pola sata od početka kiše.

10. Po oblačnom vremenu vidljivost je manja

Budite posebno oprezni kod preticanja

11. Nakon vožnje po vodi osušite kočnice

Ako ste vozili po vodi koja je dovoljno duboka da su se smočile čeljusti kočnice, lagano pritisnite kočnice da se osuše.

12. Ne vozite ako ste umorni.

Zastavite se barem svakih nekoliko sati, odnosno svakih 150 pređenih kilometara.

(kruznitok.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije