Novosti

Šef Maseratija: Niže cijene? To bi uništilo brend

Šef Maseratija: Niže cijene? To bi uništilo brend
Šef Maseratija: Niže cijene? To bi uništilo brend

Harald Vester, prvi čovjek brendova "maserat" i "alfa romeo" kaže da Maserati nema namjeru da se takmiči sa konkurencijom tako što će spuštati cijene svojih modela, jer bi se tako "narušio brend".

"Nikada, nikada se nećemo takmičiti cijenama. Kada jednom to uradiš, gotov si. Naši ciljevi su ambiciozni, mi smo agresivni, ali ne pretjerujemo", rekao je Vester za "Motor Trend".

Na pitanje da li je "model "ghibli" minimum cijene i veličine", kaže:

"Ne, svakako ne po pitanju veličine, jer ćemo ponuditi još kompaktniji sportski automobil. Što se sedana tiče, nećemo ići na kompaktne modele, to je više oblast za "alfu", rekao je on.

Kako kaže, razlog za to što još nema novog "granturisma" je to što obe verzije i dalje daju odlične rezultate.

"To je uvek naš cilj - vanvremenska ljepota. Ako pogledate taj automobil danas, on ne izgleda staro. Kupe je lansiran 2007. godine, a kabriolet 2008. godine, a radimo na modelima za 2015. ili 2016. godinu, mislim da ćemo ih izbaciti dogodine na jesen", navodi on Vester.

Vester smatra da bi luksuzni SUV mogao da bude globalni hit, jer se tržište luksuznih automobila kreće između milion i milion i po komada, a SUV modeli su najznačajniji dio tog kolača.

Za razliku od drugih igrača, Maserati ne namjerava da brzo uđe u trku sa hibridima.

"Nastavićemo da unaprijeđujemo svoje motore, a slijedeći korak biće hibridi. Ipak, ne vidim kako prodajemo četvorocilindarske Maseratije. Mada nikada ne treba reći nikad", kaže on.

Kako kaže, hibrid je međukorak do "daleke budućnosti" - gorivne ćelije.

U baterije ne vjeruje pretjerano, a ne vjeruje ni u to da bi automobili trebalo da preuzmu vožnju od vozača.

"Ima li mjesta za autonomiju kod "maseratija"? Do izvijesne mere ima. Naži kupci to još ne traže, ali će u budućnosti to vjerovatno postati standard, moraćeš da imaš to. Svakako niko ga neće vozitizbog takvih opcija, možda će čak odbiti da ga kupe, jer to ne žele, ali će se možda naći u groznim situacijama u saobraćaju svakog jutra i svake večeri. Lično, teško mogu sebe da zamislim za volanom sa novinama u rukama. To će biti generacijska promena, naša djeca ili djeca naše djece", rekao je on

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije