Novosti

Skočila globalna prodaja GM-a na 2,4 miliona vozila

Skočila globalna prodaja GM-a na 2,4 miliona vozila
Skočila globalna prodaja GM-a na 2,4 miliona vozila

DETROIT - Vodeći američki proizvođač automobila "Dženeral motors" (GM) je u prvom ovogodišnjem tromjesečju prodao 2,4 miliona automobila širom svijeta, što je za dva odsto više u odnosu na isti period lane i rezultat je snažne prodaje u Kini.

"Zamajac koji naš brend bilježi u Kini, Sjedinjenim Državama i zapadnoj Evropi je i više nego dovoljan za neutralisanje teških uslova na nekim drugim velikim tržištima, poput Rusije i Brazila", izjavila je Meri Bara, izvršna direktorka GM-a, a prenosi agencija Frans pres.

Prodaja GM-a u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, porasla je u prva tri mjeseca ove godine za 9,4 odsto - na 961.135 automobila u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Prodaja u SAD, drugom najvećem tržištu GM-a, skočila je za 5,3 odsto, na godišnjem nivou, na ukupno 648.039 vozila.

Sa druge strane, prodaja u Brazilu zabilježila je najlošije rezultate, pa je tako "skliznula" za 18,2 odsto - na 111.924 automobila, dok je prodaja u Evropi pala za 13,6 odsto - na 291.582 automobila.

Globalna prodaja GM-ovih vozila marke ševrolet smanjena je za 4,3 odsto na godišnjem nivou, dok je prodaja GM-ovih automobila marke GMC porasla 14,5 odsto, bjuika za 7,6 odsto, i opela za tri odsto.

Prodaja luksuznog GM-ovog brenda kadilak skočila je za 2,5 odsto, zahvaljujući 23-procentnom rastu prodaje u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije