Novosti

Škoda će ove godine prodati više od milion vozila

Škoda će ove godine prodati više od milion vozila
Škoda će ove godine prodati više od milion vozila

PRAG - Češka fabrika automobila Škoda će ove godine prvi put u svojoj istoriji proizvesti i prodati više od milion vozila, saopštila je kompanija koja posluje u okviru njemačkog koncerna Folksvagen.

U novembru je kupcima isporučeno 90.200 vozila, što je godišnji rast od 10,1 odsto i najbolji novembarski rezultat Škode ikada, prenijela je agencija ČTK.

Od januara do kraja novembra firma je isporučila 955.300 automobila, dok je za cijelu prošlu godinu prodato 920.800 vozila. 

Ovo je bio najbolji novembar u dosadašnjoj istoriji firme, a glavni pokretač rasta je bilo kinesko tržište. Tamo je u novembru prodaja porasla 46,9 odsto u odnosu na isti mjesec lane, na 26.800  automobila. Od početka godine Škoda je sovjim kupcima na kineskom tržištu prodala 250.600 vozila, što je više nego za bilo koju cijelu godinu ranije. Najveća je  tražnja nove "oktavije", koja se u Kini pojavila ljetos. Tražnja tog modela je povećana 112,4 odsto, navela je Škoda.

Kako je rekao predsjednik upravnog odbora Škode Vinfrid Valand, firma stiče nove kupce zahvaljujući novim modelima nekih vozila. Sredinom novembra je na evropska tržišta stigla nova generacija "fabije", a početkom naredne godine pojaviće se nova "škoda fabija kombi".

U istočnoj i zapadnoj Evropi Škoda je proteklog mkeseca zabilježila blagi pad prodaje, a u srednjoj rast od 1,6 odsto na godišnjem nivou.

Česka fabrika automobila je za devet mjeseci ove godine povećala operativni profit za tri četvrtine na 651 milion evra. Prihodi su povećani 19,3 odsto, na 8,8 milijardi evra.

Širom svijeta kompanija je u tom periodu prodala rekordnih 774.100 automobila, 13 odsto više nego lane. Pored povećanja broja prodatih vozila, bolji rezultati su postignuti i zahvaljujući sniženju troškova proizvodnje i drugim mjerama, prenio je ČTK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije