Novosti

Škoda na beogradskom sajmu predstavila SUV Kodiaq

Škoda na beogradskom sajmu predstavila SUV Kodiaq
Škoda na beogradskom sajmu predstavila SUV Kodiaq

Prva zvijezda Škodinog sajamskog štanda u Hali 1 Beogradskog sajma je novi SUV Kodiaq. Pored ovog modela, pažnju posjetilaca privlači i restilizovana Octavia, ali i drugi modeli iz ponude, kao što su Fabia ili Rapid.

Škodin SUV sa 7 sedišta je praktično i prostrano SUV vozilo, kojim se bez problema može sići van asfalta.

U 4.697 mm dužine stala su tri reda sjedišta, tako da Kodiaq može da preveze do 7 osoba, dok je širina 1.882 mm, a visina 1.676 mm. Međuosovinsko rastojanje od 2.791 mm garantuje veliki komfor, barem za putnike u prva dva reda sjedišta.

U konfiguraciji sa 5 sedišta, na raspolaganju je izdašan prtljažnik od 720 litara, a obaranjem naslona druge klupe zapremina narasta na 2.065 l korisnog prostora.

Osnovna verzija automobila pogon dobija od 1.4 TSI jedinice sa 125 ks (92 kW) i 200 Nm, a na raspolaganju je i snažnija varijanta istog motora sa 150 ks (110 kW) i 250 Nm. Za one koji žele moćnijeg benzinca, tu je 2.0 TSI koji isporučuje 180 ks (132 kW) i 320 Nm.

Ponuda dizelaša obuhvata dve 2.0 TDI jedinice - slabiju, sa 150 ks (110 kW) i 340 Nm, i jaču, sa 190 ks (140 kW) i 400 Nm, koja je ujedno i najsnažniji motor u gami.

U zavisnosti od vrste motora, Kodiaq se isporučuje sa prednjim ili 4x4 pogonom, dok su opcije za prenosne sisteme manuelni šestobrzinski, i automatski šestostepeni i sedmostepeni menjači sa duplim kvačilom.

Drugi značajan Škodin novitet na ovogodišnjem auto-salonu u Beogradu je redizajnirana Octavia.

Redizajn je izazvao oprečna mišljenja među ljubiteljima automobila a najviše su se sporili oko podjeljenjih prednjih svjetlosnih grupa. Inače, dimenzije automobila ostale su nepromenjene, baš kao i zapremina prtljažnika koja iznosi od 590 litara sa uspravljenim zadnjim sedištima, pa do 1.580 l sa preklopljenim naslonima.

Restilizovana je i karavan verzija - Octavia Combi, a jedna od novina je opcioni električni mehanizam otvaranja prtljažnika.

Poboljšani su i sistemi asistencije, pa je tako Front Assist tehnologija koja ima za cilj da spreči sudare pri manjim brzinama dopunjena sistemom za detekciju pešaka na putu.

Restilizovana Octavia dostupna je sa pet benzinskih i četiri dizel motora, zapremine 1.0 do 2.0 litara i u rasponu snaga od 86 ks (63 kW) do 184 ks (135 kW).

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije