Novosti

Smanjena prodaja kola u Evropi

Smanjena prodaja kola u Evropi
Smanjena prodaja kola u Evropi

BRISEL - Evropska prodaja kola smanjena je u martu za 6,6 odsto, na oko 1,5 miliona automobila, što je najlošiji mjesec od 1998 godine, saopštilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA) u Briselu.

Prodaja kola u prvom tromjesečju smanjena je 7,3 odsto, prenio je "Evronjuz", navodeći da su najveći pad isporuka zabilježile kompanije "Fijat" zbog štrajka kamiondžija, kao i "Reno" i "Pežo".

Na godišnjem nivou, najveći pad prodaje u prošlom mjesecu zabilježen je u Italiji, 27 odsto, 23 procenata u Francuskoj i 4,5 odsto u Španiji. Prodaja u Poljskoj porasla je 8,6, a u Rumuniji čak 29 procenata.

Zbog privrednog usporavanja u regionu Mediterana, ispruke italijanskog "Fijata" smanjene su 26 odsto, na oko 81.400 komada, a francuskih auto-kuća "Reno" i "Pežo" po oko 20 procenata.

Evropska prodaja američkoh kompanija "Dženeral motors" (GM) i "Forda" pala je u martu 10, odnosno 7,6 odsto, a japanske "Tojote" 2,1 procenata.

Prema procjeni stručnjaka za globalnu autiondustriju agencije "Ernst i jang", evropske isporuke kola manje su pet odsto ove godine u odnosu na najniži nivo zabilježen u 2009.

Njemačko i britansko auto-tržište zabilježilo je pozitivan trend u martu, sa rastom prodaje od 3,4, odnosno 1,8 procenata, što je pomoglo njemačkom "Folksvagenu"(VW), najvećem evropskom proivođaču kola, da poveća udio na tržištu za 1,7 odsto, na oko 352.400 jedinica.

Udio VW na evropskom tržištu u prvom tromjesečju dostigao je 23,7 odsto, u poređenju sa padom "Pežoa" i "Renoa" za 1,4, odnosno 1,7 procenata, prema podacima ACEA objavljenim u utorak.

Dobar rezultat grupe VW potpomognut je rastom prodaje brenda "Audi" od 7,0 odsto u martu, poslije obnovljenog rasta tražnje za luksuznim automoblima. BMW, najveći proizvođač premijum automobila na svijetu, imao je nešto preko 93.000 isporuka, 3,2 odsto više nego u martu 2011, dok je prodaja "Dajmlerove" filijale "Mercedes" povećana 6,8 odsto.

Južnokorejski "Hjundaji" i udružena "Kija" nastavljaju da preuzimaju poslove od tradicionalnih evropskih autokompanija, podižući udio na tržištu na 5,7 odsto minulog mjeseca, sa 4,6 procenata u prethodnoj godini, zahvaljujući rastu isporuka od 13 odsto, objavila je ACEA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije