Novosti

Smart ForTwo i Smart ForFour stižu na jesen

Smart ForTwo i Smart ForFour stižu na jesen
Smart ForTwo i Smart ForFour stižu na jesen

"Damiler" privodi kraju pripreme za lansiranje nove generacije modela brenda Smart, koji su razvijeni u tijesnoj saradnji s kompanijom "Renault".

Već neko vrijeme znamo da će budući Smart modeli i novi Twingo, koji je predstavljen na auto-salonu u Ženevi, dijeliti istu platformu. Osim toga, "Damiler" je nedavno otkrio da će modeli ForFour i ForTwo imati čak 70% zajedničkih komponenti s malim gradskim automobilom francuskog proizvođača, piše B92.

Smart je kao najavu jesenje premijere modela ForFour i ForTwo objavio video na kome su prikazani ovi automobili, onako kako ih vide "špijunski" fotografi - prekrivene maskirnom folijom.

Poznato je da će Smart ForTwo zadržati osnovnu formulu, koja je primjenjena prilikom konstruisanja prve dvije generacije ovog modela; to će i dalje biti dvosjed, dugačak oko 2,7 m, sa motorom koji se nalazi pozadi, i zadnjim pogonom.

Novi ForTwo ličiće na prethodnike i po svojoj silueti, a od njih će se razlikovati po savremenijem dizajnu.

Kada je riječ o modelu ForFour, za razliku od prethodne verzije koja je bila znatno duža od Smarta ForTwo i praktično predstavljala potpuno drugačije koncipirano vozilo zasnovano na modelu Mitsubishi Colt, nova generacija će po dimenzijama pripadati automobilskom "A" segmentu i biti bazirana na manjem Smartovom modelu.

Pojednostavljeno, novi ForFour biće produženi Smart ForTwo, takođe sa zadnjim pogonom, sa jednim parom vrata više i prostorom za još dva putnika.

Iako Twingo i ForFour dijele platformu i veliki broj komponenti, "Daimler" tvrdi da će se Smart vizuelno znatno razlikovati od nove generacije modela francuskog proizvođača i da će imati neke karakteristične stilske detalje koje smo vidjeli na konceptu ForStars.

Smart će takođe koristiti iste motore koji će se naći i u modelu Twingo kada ovaj automobil stigne u prodajne salone. U pitanju su novi trocilindrični benzinci, atmosferac sa 70 KS i turbo-benzinski motor koji proizvodi 90 "konja".

Kasnije će biti dostupni i snažniji motori, a u pripremi je i verzija sa električnim pogonom.

Smart ForFour će biti dugačak oko 3,5 metra i imaće internet prezentaciju u julu, dok će njegova zvanična premijera biti održana na Sajmu automobila u Parizu, na jesen, kada se očekuje da će publika moći da vidi i novi Smart ForTwo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije