Novosti

Smart na struju

Smart na struju
Smart na struju

Gotovo idealna gradska kombinacija. Mali, a na stuju.

Smart Electric Drive u novom tehničkom paketu stiže u Pariz kao ForTwo ED, ForTwo Cabrio ED i ForFour ED.

Sve verzije koriste električni pogonski sistem od 83 KS (61 kW) i 160 Nm, koji se pokreće iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 17,6 kWh.

Ovako elektrificirani Smart ubrzava do stotke za 11,5 do 12,5 sekundi u zavisnosti od modela. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 130 km/h, radi povećanja autonomije.

Pogonski reduktor umjesto mjenjača stiže iz Reanulta, a snagu se prenosi na zadnje točkove.

Prema dostupnim informacijama, električni ForTwo sa punim baterijama posjeduje autonomiju od 160, odnosno 155 kilometara za ForFour ED.

U Smartu kažu da se uradilo mnogo i na brzini punjenja, tako da će korisnici novog Smarta u Velikoj Britaniji i SAD puniti baterije automobila na 80% za 2,5 časa na specijalnim punjačima. Vrijeme dopune na običnoj kućnoj utičnici skraćeno je za 40%. Od 2017. godine, Smart će kao doplatnu opciju ponuditi i brzi punjač od 22 kW, zahvaljujući kome se vrijeme punjenja skraćuje na samo 45 minuta.

Uvid u proces punjenja, informacije o napunjenosti baterija i druge podatke o stanju vozila, korisnici će moći da dobiju i putem smartfon aplikacije, dok je, na primer, njihov automobil parkiran i priključen na struju.

Cijena Smarta ED u Njemačkoj iznosi od 21.940 evra za model ForTwo do 25.200 evra za Cabrio, odnosno 22.600 evra za električni četvorosed ForFour.

Dakle novi električni Smart ED je stigao.

(NN, vrelegume)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije