Novosti

Stiže novi model – Tesla duplira broj punjača

Stiže novi model – Tesla duplira broj punjača
Stiže novi model – Tesla duplira broj punjača

Tesla se uveliko priprema za lansiranje Modela 3, a pojavu novog električnog automobila na tržištu pratiće značajno proširenje mreže punjača pogonskih baterija.

Novi Model 3 očekuje se na putevima već tokom ljeta, a da bi zadovoljila rastuću potrebu za električnim punjačima kompanija Tesla planira da do kraja godine gotovo udvostruči broj mjesta za dopunu pogonskih baterija.

Teslini automobili mogu se puniti na tri načina: na kućnim utičnicama svojih vlasnika (sat punjenja omogućava do 80-ak dodatnih km vožnje), na specijalnim superpunjačima -“brzim” punjačima koji se nalaze obično pored autoputeva i drugih prometnih saobraćajnica (pola sata punjenja obezbjeđuje dodatnih 270 km vožnje), kao i na brojnim Tesla punjačaima koji su instalirani u okviru hotela, restorana ili na parkinzima tržnih centara, gdje se baterije pune dok je automobil parkiran a vlasnici odmaraju, ručaju ili su u šopingu (takvih punjača trenutno ima preko 9.000, dok broj superpunjača širom svijeta iznosi nešto više od 5.400).

Pojava novog Modela 3, za koji je Tesla već primio preko 400.000 narudžbina, zahtijeva i znatno proširenje infrastrukture punjača.

Zbog toga u Tesli planiraju da do kraja 2017. broj regularnih punjača u hotelima, restoranima, tržnim centrima i sličnim lokacijama povećaju na 15.000, dok će broj superpunjača porasti na 10.000.

Najveći rast broja superpunjača planiran je u Sjevernoj Americi (za 150%), dok će samo u Kaliforniji, koja je pravi raj za električne automobile, biti instalirano čak 1.000 novih superpunjača.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije