Novosti

Suzuki Jimny startuje od 17.915 evra u Njemačkoj

Suzuki Jimny startuje od 17.915 evra u Njemačkoj
Foto: N.N. | Suzuki Jimny startuje od 17.915 evra u Njemačkoj

Suzuki je skoro predstavio svoj popularni Jimny u novoj generaciji a sada se polako priprema i za početak prodaje u Evropi.

Naime, Njemačka je jedna od prvih zemalja za koje su objavljene cijene malenog SUV-a. Po ovome Suzuki Jimny startuje od 17.915 evra uključujući i porez, a odnosi se na ulazni Comfort paket.

Iako će neki reći da je cijena možda visoka, standardni paket opreme je prilično bogat i uključuje: klima uređaj, CD uređaj sa MP3, DAB radio, Bluetooth, električne podizače prednjih stakala, tempomat sa limiterom brzine, grijana prednja sjedišta, podesivi multifunkcionalni volan, el. podesive retrovizore, senzore za svijetla i svijetla za maglu. Doplata za automatski mjenjač je 1.180€ (standardno ide 5-stepeni manuelni).

Drugi nivo opreme je Comfort+ po cijeni od 19.985€ i uključuje LED farove, automatsku klimu, audio sistem koji se konektuje sa pametnim telefonima i navigacijom, kožni volan, grijane retrovizore i kofer za prtljag. Tu su i 15-inčne felne, tonirana zadnja stakla, crna kućišta retrovizora, ručke u boji karoserije, a opcije su jedino metalik boja i dvobojna metalik boja.

Za evropsko tržište Jimny dobija novi 1.5 litarski benzinski agregat, koji mijenja staru 1.3 litarsku jedinicu. Japanski proizvođač navodi više obrtnog momenta, što se posebno osjeti na nižim obrtajima i poboljšava performanse pri off-roadu. Uprkos većim dimenzijama, nova jedinica je laganija od prethodnika i značajno je ekonomičnija.

Ova četvorocilindarska jedinica zapremine 1,462-cc sada generiše 100 ks (75 kW) pri 6.000 rpm, dok se maksimalni obrtni moment od 130 Nm dostiže na 4.000 obrtaja.

Novi model se isporučuje standardno sa 5-stepenim manuelnim mjenjačem, koji je optimizovan za novi motor kako bi osjećaj bio bolji, direktniji, a potrošnja manja. Tu je takođe i 4-stepeni automatik koji je i sam optimizovan za rad sa novim motorom. Suzuki navodi i smanjen nivo vibracije i buke u kabini.

Snaga se na sve točkove prenosi preko Suzukijevog Allgrip Pro AWD sistema koji je “dizajniran za profesionalce”. Radi se o prenosu koji nije permanentno 4WD već ima tri moda vožnje koje je moguće selektovati ručicom: 2H (jedna osovina i viša brzina), 4H (4WD u višoj brzini) i 4L (4WD u nižoj brzini).

Na automobilu postoji i LSD sistem za bolju trakciju primjenom sile kočenja na točak koji proklizava. Revidirani sistem oslanjanja omogućio je impresivan prilazni ugao od 37% i silazni od 49%. Sve upućuje na to da će ovo biti jedan zreli terenac.

Dodajmo da se Jimny nije proslavio na novom EuroNCAP testu sa tri zvjezdice, ali za utjehu to je samo zbog nedostatka modernih sistema asistencije (inače je dosta dobar).

(Cgauto.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije