Novosti

Svaki novi Teslin auto će moći voziti sam

Svaki novi Teslin auto će moći voziti sam
Svaki novi Teslin auto će moći voziti sam

Svi Teslini automobili koji su trenutno u proizvodnji, ali i njihov svaki budući automobil, što uključuje i mali Model 3, imaće sisteme koji će mu omogućiti da vozi potpuno autonomno, objavili su u srijedu iz Tesla Motorsa.

To ne znači da ćete odmah prepustiti volan u ruke Elonu Musku, već samo da Tesla oprema svoje automobile za trenutak u kojem će moći voziti samostalno. Nakon nadogradnje, automobili će imati 5. nivo autonomije, odnosno neće biti potrebna nikakva radnja vozača. U kompaniji se nadaju da će sistemi biti potpuno spremni do kraja sljedeće godine kad će uraditi demonstraciju vožnjom preko SAD-a. 

Iz Tesle navode da će ta autonomija omogućiti njihovim automobilima da budu značajno sigurniji od ljudskih vozača, snize troškove prevoza vlasnicima ili da ponude novi način prevoza za one koji nemaju vozila. 

Za tu sigurnost brine se osam kamera koje vide sve oko automobila na udaljenost do 250 metara. Na automobile ugrađuju i novih 12 ultrazvučnih senzora koji pomažu kamerama i na taj način mogu vidjeti duplo dalje od prethodnih sistema. Radar na prednjem kraju automobila takođe daje dodatne podatke i može vidjeti kroz kišu, maglu, prašinu ili automobil ispred sebe. 

Da bi svi ti podaci imali smisla, Modeli S i X koji su sada u proizvodnji i mogu se kupiti imaju računar s 40 puta više računarske snage od prethodne generacije. 

Prije nego uključe te nove sisteme, oni će prolaziti dodatna prilagođavanja koristeći podatke o milionima kilometara vožnji sadašnjih vlasnika. To znači i da će novi vlasnici privremeno biti bez nekih opcija koje koriste vlasnici prve generacije Autopilota. Kad prođu sve provjere, aktiviraće ih svim vozačima, a dodati i nove mogućnosti.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije