Novosti

Svjetski sajam automobila na fonu skromnog oporavka tržišta

Svjetski sajam automobila na fonu skromnog oporavka tržišta
Svjetski sajam automobila na fonu skromnog oporavka tržišta

PARIZ - Na evropskom tržištu od početka godine do kraja septembra prodato je šest odsto više novih vozila u odnosu na isto razdoblje 2013, najviše zahvaljujući snažnom porastu prodaje u Velikoj Britaniji, obnovi španskog tržišta, ali i osjetnom rastu prodaje na nekim manjim tržištima.

Ovo su podaci studije istraživačke kuće IHS Automotive objavljene povodom Svjetskog sajma automobila koji se održava u Parizu od 2. do 19. oktobra.

Poslije 7 godina krize na tržištu automobila u Evropi, sa kulminacijom u 2013. kada je zabilježen istorijski minimum od 12 miliona prodatih vozila, u 2014. je trend preokrenut, prenosi francuski list Mond.

Više stope rasta od prosječne ostvarila je Velika Britanija - 10,1 odsto, Španija - 16,4 odsto, Portugal - čak 35,7 odsto, ali i brojna manja tržišta, poput Irske, sa stopom rasta od 30,1 odsto, ili Hrvatske - 27,3 odsto i Grčke - 21,4 odsto.

Međutim, kako navode stručnjaci u IHS Automotivu, ovi podaci ipak nisu spektakularni, s obzirom na nisku uporedivu osnovu iz 2013.

Iz konsultantske kompanije Boston grupa ističu da uprkos očekivanom rastu evropskog automobilskog tržišta od 5,0 odsto u 2014, koliko i u 2015, prodaja je još daleko od nivoa prije izbijanja ekonomske krize (-15 odsto), uz još uvijek značajne proizvođačke viškove.

I IHS Automotive za tekuću godinu predviđa tržišni rast od 5,0 odsto, tako da bi 2020. prodaja mogla da dostigne 14,3 miliona jedinica, što je za milion manje od prosječne godišnje prodaje u periodu od 2003. do 2007.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije