Novosti

Sway dobio radikalan izgled

Sway dobio radikalan izgled
Sway dobio radikalan izgled

ŽENEVA - Nissan Qashqai i Juke, uspješni modeli u automobilskoj industriji proteklih godina, rezultat su inovativnog dizajna i planiranja proizvoda.

"Nissan" je odlučio da isti radikalan način razmišljanja primjeni na jedan od najvažnijih segmenata tržišta - gradske automobile.

Nissan Sway, predstavljen na Ženevskom salonu automobila 2015., nagovještava izgled buduće generacije "Nissanovih" gradskih automobila uz primjenu upečatljivog novog dizajnerskog smjera marke na evropske gradske automobile. To je konceptni automobil dizajniran u skladu sa ukusima Evropljana - emotivan, oštar i uzbudljiv.

Dizajn Swaya ruši konvencije segmenta gradskih automobila, tradicionalno konzervativnog segmenta tržišta. Dinamičnim linijama, upečatljivim prednjim krajem, otmjeno jednostavnom unutrašnjošću i odvažnom primjenom profinjenih boja, dizajn koncepta drzak je i emotivan.

Ostavlja dojam jedinstvenosti i sklada... ali sa oštrim linijama koje nisu uobičajene u tom segmentu. Unutrašnjost, naprimjer, primjenjuje tehnike uobičajene za industrijsku arhitekturu, poput aluminijskih elemenata koji su dio konstrukcije i nagovještavaju jednostavnost i snagu, te pažnju posvećenu detaljima, ali takođe iskorištava boje i materijale koje povezujemo sa luksuznim proizvodima.

Vanjski izgled spaja četiri prepoznatljiva elementa - prednju masku u obliku slova V, lebdeći krov, svjetla u obliku bumeranga i C-nosač nagnut prema nazad - i razvija novi dizajnerski smjer viđen na konceptnom automobilu Nissan Lannia predstavljenom na Salonu automobila u Pekingu 2014, te na novom Muranu nedavno predstavljenom u Sjedinjenim Američkim Državama. Sway premijerno prikazuje novi dizajnerski smjer u segmentu gradskih automobila, koji će se ubuduće primjenjivati na sve "Nissanove" modele u različitim segmentima tržišta širom svijeta.

Prepoznatljiva stražnja svjetla u obliku bumeranga takođe su dramatičnog oblika i presijecaju stražnje bočne uglove automobila. Dvostruke izduvne cijevi u obliku trapeza smještene su sa obje strane registarske tablice u sredini zadnjeg dijela, umjesto ispod branika.

Još jedan element "Nissanovog" novog dizajnerskog smjera lebdeći je krov, ovoga puta istaknut panoramskim staklenim krovom, uokvirenim proširenom konstrukcijom u obliku slova C koja se duž linije krova proteže od A-nosača do stražnje grede iznad poklopca prtljažnika...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije