Novosti

Takata koštala Hondu opoziva još 5,7 miliona vozila

Takata koštala Hondu opoziva još 5,7 miliona vozila
Takata koštala Hondu opoziva još 5,7 miliona vozila

Japanski proizvođač saopštio je da će pozvati na vanredni servis 5,7 miliona vlasnika automobila širom svijeta u okviru poslednjeg kruga povlačenja svojih četvorotočkaša zbog problema s vazdušnim jastucima kompanije Takata.

Od ukupnog broja vozila, 440.000 će biti povučeno u Japanu, a još 2,2 miliona u SAD-u, najavljeno je iz kompanije ranije ove nedelje, prenosi agencija AP. Portparolka Honde, Juka Abe, nije rekla iz kojih će zemalja biti povučen ostatak automobila, navodeći da su u toku pregovori s nadležnim telima u svakoj zemlji.

Takatini vazdušni jastuci prilikom naduvavanja mogu da eksplodiraju, ispaljujući metalne krhotine u unutrašnjost automobila. Kako navodi AP, najmanje 11 ljudi u svijetu je taj problem koštao života, dok je bar 139 povređeno.

Zbog ovog problema, samo u SAD opozvano je oko 24 miliona vozila, što je najveća takva akcija do sada, a više miliona je povučeno širom svijeta. U Japanu je Honda povukla 13 modela proizvedenih između 2005. i 2014. godine, uključujući i popularni Fit (kod nas poznat kao Jazz), dodaje američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije