Novosti

Tehnologija za automatsku vožnju automobila

Tehnologija za automatsku vožnju automobila
Tehnologija za automatsku vožnju automobila

BEOGRAD - Kompanija Boš najavila je danas da će na predstojećem Sajmu inteligencije za vozila u Las Vegasu predstaviti svoju tehnologiju koja omogućava automobilima da sami voze.

Boš automatizovanu vožnju razvija u Kaliforniji i Njemačkoj, a glavni uređaji koji je omogućuju su senzori, kao oči i uši savremenih vozila i rezervni sistem kočnica ajbuster (iBooster), kao elektro-mehanički pojačivač sile kočenja.

Član Bošovog Upravnog odbora Dirk Hohajsel (Hoheisel) ističe da automobili opremljeni tom tehnologijom već mogu da voze sami u određenim situacijama, kao što su saobraćajne gužve ili prilikom parkiranja, što često može da spasi ljudske živote.

Vozači mogu sigurno i uz minimalnu količinu stresa da dođu do svojih odredišta koristeći se asistentom za pomoć u saobraćajnim gužvama.

Pri brzinama do 60 kilometara na sat asistent automatski koči u gustom saobraćaju, ubrzava i zadržava automobil u jednoj traci.

Hohajsel je rekao da Boš očekuje prodaju u vrijednosti od jedne milijarde evra u 2016. godini, zahvaljujući sistemima pomoći vozaču, koji su kamen temeljac automatizovane vožnje koja će  postajati sve zastupljenija.

On predvđa da će u narednoj deceniji vozila biti potpuno automatizovana, sposobna za rješavanje svake moguće situacije i da vozači neće morati stalno da nadziru vozilo tokom vožnje. On takođe očekuje da će do 2020. godine, sa Boš pilotima za auto-put, autobili automatizovano voziti i auto-putevima, od ulaza do izlaza.

Prema njegovim riječima i ajboster i sistem za kontrolu kočnica ESP (elektronski program stabilnosti) razvijeni su za kočenje automobila - nezavisno jedan od drugoga - bez potrebe za intervencijom vozača.

Pojačivač sile kočenja može samostalno da pojača pritisak kočnica tri puta brže od sistema ESP. Ako sistem za predviđanje naglog kočenja prepozna opasnu situaciju, vozilo se mnogo brže zaustavlja. U isto vrijeme, ajbuster može da osigura i nježno kočenje potrebno za automatsku kontrolu razmaka sve do potpunog zaustavljanja, a pri tom je gotovo je bešuman.

Pojačivač sile kočenja može povratiti gotovo svu energiju za kočenje i pretvoriti je u električnu, što proširuje radijus kretanja e-vozila.

Zahvaljujući ajbusteru, gotovo svi tipični zastoji u saobraćaju mogu se iskoristiti za povrat maksimalne energije kočenja za električni motor hibridnog ili električnog vozila.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije