Novosti

Tesla modeli na auto-pilotu već 2015.

Tesla modeli na auto-pilotu već 2015.
Tesla modeli na auto-pilotu već 2015.

Nakon što je nedavno najavio da će novi Model 3 za 2016. koristiti neku vrstu autonomnog sistema u vožnji, Ilon Mask rekao je u najnovijem intervjuu da će već 2015. automobili "Tesla Motorsa" moći da se 90 odsto vremena kreću autoputem bez kontrole vozača.

Nekad se optimistično predviđalo da će se individualni saobraćaj u budućnosti odvijati automatizovanim letećim automobilima. Od ovakvih naučno-fantastičnih vizija zadržan je koncept vožnje s auto-pilotom, ali na mnogo prizemniji način - po zemlji.

Automobili će vrlo brzo postati ako ne potpuno, onda bar djelimično robotizovani, a osnivač i izvršni direktor "Tesla Motorsa" smatra da njegova kompanija treba da predvodi ovu saobraćajnu revoluciju.

"Samoupravljajući automobili će definitivno postati realnost na putevima", kazao je Ilon Mask u intervjuu za CNN Money.

"Tesla automobili će nejvjerovatnije već 2015. biti u stanju da 90% vožnje po autoputu obave pomoću auto-pilota", dodao je on, a prenosi B92.

Maskova prognoza ne odnosi se na vožnju kroz grad, gdje je zbog mnogo nepredvidivih parametara i složenosti saobraćaja još uvijek teško napraviti funkcionalno samoupravljajuće vozilo.

Kao i drugi proizvođači koje rade na samoupravljajućim sistemima vožnje, i "Tesla" će koristiti senzore, radare, ultrazvučne uređaje i kamere koje su u stanju da prepoznaju objekte u okolini automobila, dok je ranije najavljeno da će kompanija samostalno razviti odgovarajući softver za auto-pilota.

"Očekujem da ćemo postati lider na ovom polju. Ipak smo mi kompanija iz Silicijumske doline i prirodno je da prednjačimo u tehnologiji autonomne vožnje, a da nas ostali proizvođači automobila slijede u tome", zaključio je Mask.

"Tesla Motors" možda jeste jedini proizvođač automobila iz Silicijumske doline, ali ne treba zaboraviti ni "Google", koji možda još ne izrađuje automobile, ali već godinama razvija i testira sisteme za samoupravljaća vozila, a nedavno je najavio i sopstveni robotizovani automobil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije