Novosti

Tesla posluje s gubitkom, ali očekuje bolje dane

Tesla posluje s gubitkom, ali očekuje bolje dane
Tesla posluje s gubitkom, ali očekuje bolje dane

PALO ALTO - Američki proizvođač elektro-vozila "Tesla motori" (TSLA) procjenjuje da bi mogao da ostvari pozitivan finansijski rezultat i sa godišnjom porudžbinom od svega 8.000 kola, ali je "sasvim uvjeren" da će dostići isporuku 20.000 automobila u 2013, izjavio je izvršni direktor kompanije Elon Musk.

Uprava "Tesle" je objavila čist gubitak od 89,9 miliona dolara u prvom tromjesečju, što je mnogo lošije od prošlogodišnjeg manjka od 48,9 miliona dolara, jer su, kako se navodi, drastično porasli troškovi pokretanja proizvodnje sedan vozila tesla model S.

Prihod kompanije pao je na 30,2 miliona dolara u prvom tromjesečju, sa 49 miliona dolara minule godine, nakon prestanka prodaje modela roudster u Sjevernoj Americi.

Direktor Musk je u srijedu na sastanku akcionara u sjedištu kompanije u Palo Altu u Kaliforniji opisao 2012. kao "godinu sa dvije polovine", čiju liniju razdvajanja predstavlja lansiranje modela S. On je naglasio da će oko 19 procenata prihoda kompanije stići od prodaje novog sedana. "Tesla" očekuje da će se prihod u čitavoj ovoj godini kretati između 560 miliona i 600 miliona dolara.

"Tesla" je isporučila prva dva modela S, tipa sedan, prošle sedmice, a šira ponuda očekuje se ovog mjeseca. Osnovna cijena modela S kreće se oko 57.400 dolara, ali može da dostigne i 105.400 dolara, u zavisnosti od paketa baterija sa snažnijim karakteristikama i većim mogućnostima kretanja. Vozila se nabavljaju uz popust od 7.500 dolara federalnog kredita.

"Tesla" će početi da prodaje model S u Evropi i Japanu u narednih šest mjeseci, a u Kini u 2013. Proizvodnja verzije sa volanom na desnoj strani počeće sredinom 2013.

Direktor Musk računa da će prodaja u 2014. godini dostići 35.000 vozila, kada bi krosover model X trebalo da se nađe u prodaji. On je najavio da će uskoro na tržište stići gen III, sedan i krosover, ali nije odredio rok.

"Teslina" električna vozila model X i model S prodaju se po cijeni koja se može porediti za BMW serijom-5. Ali, vozilo gen III košatće kao BMW 3-serija, kazao je Musk.

Uprava "Tesle" takođe planira širenje mreže za superdopunu baterija u njenim vozilima koja do sada nije viđena.

Pored izrade vozila, kompanija obezbjeđuje električni pogon za njemački "Dajmler" i "Tojotu".

Musk ocjenjuje da će cijena električnih vozila stalno padati, pošto će baterije doživljavati godišnje unapređenje do 10 procenata u narednih nekoliko godina, što smanjuje troškove i potrošnju energije.

Kompanija "Tesla" je dobila kredit od američkog ministarstva za energiju u iznosu od 465 miliona dolara, koji će početi da vraća krajem ove godine, najavio je Musk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije