Novosti

Teslin novi auto-pilot biće bezbjedniji od vozača (FOTO)

Teslin novi auto-pilot biće bezbjedniji od vozača (FOTO)
Teslin novi auto-pilot biće bezbjedniji od vozača (FOTO)

Kao što su mnogi očekivali, najava Ilona Maska o novom Teslinom produktu odnosila se na poboljšanu verziju auto-pilota, čija je prethodna verzija izazvao brojne kontroverze u svijetu.

Prvi čovjek Tesla Motorsa i dalje smatra da je na dobrom putu kada je riječ o strategiji uvođenja samovozećih tehnologija u automobile.

 Nekoliko spornih udesa, od kojih je onaj na Floridi bio sa smrtnim ishodom, doveli su do toga da je riječ "auto-pilot" izašla na loš glas, a Njemačka je čak zatražila od Tesle da prestane da koristi taj termin.

Ipak, ovi događaji nisu poljuljali Maskovu vjeru u samovozeće automobile, već su ga samo dodatno motivisali da nastavi da usavršava sistem. Prve rezultate ovih napora Tesla je otkrio u srijedu 19. oktobra.

Kako kažu u toj kompaniji, od sada će svi njihovi modeli biti opremljeni unaprijeđenim hardverom, čiji je krajnji cilj da omogući korisnicima zaista potpuno autonomnu vožnju.

Najnovija poboljšanja omogućiće da modelima S i X (kao i Modelom 3, kada se pojavi na putevima), u potpunosti upravlja kompjuter, pri čemu će, tvrde u Tesli, taj mod vožnje biti na takvom bezbjednosnom nivou koji je "znatno viši nego kada automobilom upravlja čovjek".

Da bi Teslini automobili postigli ovaj cilj, auto-pilot će biti opremljen sa 12 novih ultrazvučnih senzora, koji su u stanju da registruju objekte na dvostruko većoj udaljenosti nego što je to do sada bio slučaj.

Takođe, ugrađeno je osam kamera koje imaju vidno polje od 360 stepeni, dok novi prednji radarski senzor otkriva prepreke na putu čak i u vožnji po kiši i snijegu.

Kruna novog auto-pilota je kompjuter, za koji u Tesli kažu da 40 puta snažniji od starog.

"Sitem pruža sveobuhvatan pogled na okolinu koji se ne može mjeriti sa vozačevim. Auto-pilot 'vidi' u svim pravcima, istovremeno, i pokriva više talasnih dužina nego ljudsko oko", objašnjavaju u Tesli.

U toj kompaniji kažu da su već počeli da ugrađuju novi hardver u Model S i Model X, dok će istom tehnologijom biti opremljen i Model 3, čim počne da se proizvodi.

Ipak, nije sve tako savršeno kako Tesla tvrdi. Naime, kompanija tek treba da odobri korišćenje novog softvera koji će ići uz ažurirani hardver.

Kada to bude završeno, softver će biti implemetiran "onlajn", a do tada, kupci novih Tesla automobila imaće ugrađen neupotrebljiv hardver.

Posljedica toga je da vlasnici novih Teslinih automobila neće moći da koriste neke funkcije postojećeg auto-pilota, kao što je automatsko kočenje u slučaju opsanosti, upozorenje na moguć sudar, sistem za održavanje vozila u saobraćajnoj traci i aktivni tempomat - sve dok im se na isporuči novi softver.

Drugim riječima, vozila koja će se ubuduće isporučivati, privremeno neće imati samovozeće funkcije koje imaju Tesla automobili koji se već nalaze na putevima.

Kada će novi softver biti spreman za upotrebu, Tesla nije saopštio.

Kako prenosi Road & Track, novi hardver neće biti moguće ugraditi u stare Tesla modele, a što se tiče novih vozila, doplata za ovaj sistem iznosiće oko 8.000 dolara, dok je za stari auto-pilot iznosila 3.000 dolara.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije