Novosti

Tojota bez vozača 2020. godine

Tojota bez vozača 2020. godine
Tojota bez vozača 2020. godine

Japanski proizvođač automobila „Tojota" danas je najavio da će do 2020. godine početi da prodaje samonavodeća vozila i tako postavio izazov za rivale u autoindustriji.

Na običnom auto-putu kod Tokija, „Tojota" predstavila je prototip „mobilnog partnerstva" u kojem vozač i veštačka inteligencija sarađuju kao tim u vozilu ispunjenom senzorima.

Na predstavljanju četvorotočkaša, automobil je sam vozio 10 minuta u okviru ograničenja od 60 kilometara na čas mijenjajući trake, usporavajući i ubrzavajući.

Planovi „Tojote" su dio šire inicijative japanske vlade da pokrene autonomnu vožnju do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Istovremeno, to je velika promena u „Tojoti", koja je navodila da je radila na novoj tehnologiji od devedesetih godina s velikim oprezom, uz navode da je ideja autonomne vožnje nerealistična i opasna.

S napretkom senzora i telekomunikacija, ta tehnologija se sve više unapređuje, posebno kao bezbjednosna mjera i u komplikovanim situacijama kao što je parkiranje na malom prostoru.

„Naš cilj je da ponudimo slobodu kretanja svima, uključujući starije i osobe s invaliditetom", rekao je šef „Tojotinog" odijeljenja za bezbjednost Moritaka Jošida, mada je upozorio da tehnologija autonomne vožnje još nije spremna za puteve s pješacima i biciklistima.

Tehnologija autonomne vožnje je, zajedno s hibridnim i električnim vozilima koja manje zagađuju okolinu, u fokusu auto-industrije.

„Tojota" je takođe prikazala još jednu naprednu tehnologiju - inteligentni transportni sistem, koji isprobava na putevima u Tokiju i njegovoj okolini.

Taj sistem će biti ponuđen kao opcija za tri modela, koja će prodavati u Japanu već ove godine.

Riječ je o tehnologiji koja omogućava komunikaciju vozila sa senzorima na ulicama koji detektuju dolazeće automobile, kao i pešake, i upozorava vozača preko zvuka i slike na instrument tabli.

Takođe je omogućena i komunikacija dva vozila opremljena tom tehnologijom koja se kreću jedno blizu drugog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije